Helen Joustra

Helen Joustra
© Dutchphoto

"Schitterend idee om bollengrond om te zetten in vogelplassen"

Nederlanders zijn meesters in landschappen scheppen en herscheppen. Met wisselend succes, vindt Helen Joustra. Toen ze hoorde dat Landschap Noord-Holland bij Callantsoog nieuwe natuur voor vogels wilde creëren, werd ze wel enthousiast. "Dáár wilde ik dolgraag aan bijdragen. Ik houd van vogels en ik waardeer de respectvolle manier waarop Landschap Noord-Holland te werk gaat."

Verwonderen

Vanuit haar flat kijkt zorgmedewerker Helen Joustra (65) uit op Duin en Kruidberg. Ze wandelt er graag. "Ik kan me nog altijd intens verwonderen over hoe iets groeit en bloeit, hoe de natuur uit zichzelf is ontstaan en eigenlijk steeds opnieuw tot leven komt." In de twaalf jaar dat ze in Ierland woonde ontwaakte haar gevoel voor de natuur. "Dat land is niet met Nederland te vergelijken. In Ierland zijn nog echt authentieke landschappen, daar vind je gebieden zonder sporen van mensen. Wij Nederlanders staan erom bekend dat we ons land steeds opnieuw inrichten. In het verre verleden was dat, ook in Noord-Holland, nogal noodzakelijk vanwege herhaalde overstromingen.

Vogels en weidsheid

"Toen Helen hoorde dat Landschap Noord-Holland in de Zandpolders vogelplassen en kwelderachtige landschappen wilde aanleggen om de natuur te versterken, twijfelde ze niet. "Daar wilde ik graag aan bijdragen! Ik vond het een fantastisch idee om bollengrond, die niet bepaald als milieuvriendelijk bekend staat, tot natuur terug te brengen en zo iets te scheppen dat voedend is. Daar komt bij dat ik enorm van vogels en van weidsheid houd én dat ik Landschap Noord-Holland voor honderd procent vertrouw."

Met volharding en respect

Als beschermer van Landschap Noord-Holland voelt Helen zich ook betrokken bij de organisatie. "Ik woon er, het Noord-Hollandse landschap is mijn achtertuin, dat vergroot natuurlijk de betrokkenheid. Maar ik waardeer ook hun werkwijze. Zonder lawaaierig te zijn gaan ze met volharding en respect voor het landschap op hun doel af. Toen ik een paar jaar geleden geld doneerde voor de restauratie van het Juffershuis op landgoed Leyduin, kreeg ik prompt een uitnodiging voor de opening. Dat maakt dat ik me als donateur gezien en gehoord voel, ik hoor erbij."

Donateur Helen Joustra en boswachter Jordi Frowijn op bezoek bij aankoop Zandpolders
© Dutchphoto
Boswachter Jordi Frowijn en Helen Joustra op bezoek bij de Zandpolders

Afhankelijk van de natuur

"Gééf!" roept Helen iedereen op. "Met alle respect voor woningbouw en agrarische bedrijven, maar er wordt steeds meer van de natuur afgesnoept. Terwijl we daar bepaald afhankelijk van zijn. Ik zie het zo dat onze planeet ons geschonken is. Zeker in tijden van corona komen we erachter dat het van wezenlijk belang is iets van jezelf te geven aan hetgeen jou gegeven is. Die wederkerigheid is noodzakelijk voor het leven op aarde. En dus ook voor vogels. Met het verder ontwikkelen van de Zandpolders geeft Landschap Noord-Holland daar gehoor aan. Daar ben ik ontzettend blij mee!”

Ervaringen van andere donateurs

BOLLENGROND OMGETOVERD TOT VOGELRIJKE PLASSEN

Dankzij Helen kunnen we boven Callantsoog percelen bollengrond omtoveren tot natte natuur. In dit nieuwe landschap vinden steeds meer vogels en planten hun plek. 

Bekijk aankoop
Luchtfoto Zandpolders
© Dutchphoto

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. De eerste aankoop is gelukt. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Wildrijk in de herfst

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. In deze editie lees je onder andere over onze eerste aankoop, meer dan 80 jaar geleden, het Wildrijk. Benieuwd? Vraag dan eenmalig gratis ons magazine aan.