Zandpolders

Luchtfoto Zandpolders
© Dutchphoto

Metamorfose achter de duinen. Van bollengrond tot waterplas

Wie van Callantsoog over de polderweggetjes onderaan de duinrand naar Groote Keeten fietst, komt ze alledrie tegen: Zandpolders 1, 2 en 3. Zand en polders, dat klinkt niet per se spannend. Toch is het dat wel. Om precies te zijn: dat wérd het. In Zandpolder 1 groeven we vervuilde bollengrond af en lieten er water in stromen tot een mooie vogelplas ontstond. De eerste vogels waren er als de kippen bij. Kluten, grutto's en bontbekpleviertjes zitten er op hun nest, aan het eind van de zomer wippen exoten als groenpootruiter, steltkluut, zwarte ruiter en rosse grutto even aan, voor een eet- en ruststop op weg naar het zuiden.

Luilekkerland

Toen de Hondsbossche Zeewering versterkt moest worden, verdwenen zo'n 40 strekdammen onder het zand. Juist de plekken waar de steenloper met honderden tegelijk broedde en voedsel zocht. Als compensatie mocht Landschap Noord-Holland een tweede Zandpolder aanleggen. Het werd een luilekkerland voor de steenloper én andere vogels. Met het diepe en ondiepe water, met kleilandjes, zandvlaktes, grindbanken en een bodem boordevol wormen werd aan al hun wensen voldaan.

Veilig broeden achter schrikdraad

De Zandpolders passen in de plannen van de provincie om groene zones te creëren die natuurgebieden met elkaar verbinden. Zodra de gelegenheid zich voordoet, koopt Landschap Noord-Holland weer een perceel aan om het gebied uit te breiden en de natuur te versterken. Na het snelle  succes van de nummers 1 en 2 volgde al gauw Zandpolder 3. Dit gebiedje werd ingericht tot een kwelderachtig landschap. Schrikdraad hield de vossen buiten, in no time broedden er meer dan 200 visdiefjes die er hun jongen veilig konden grootbrengen. Alweer een daverend succes voor de natuur achter de duinen. En het verhaal is nog niet klaar, binnenkort volgt Zandpolders 4 en 5.

Ook de planten doen mee

Lang voerden de halfverharde polderweggetjes bij Callantsoog door bollenvelden zonder leven, nu heb je er ruim zicht op kust- en weidevogels, steltlopers en exoten, ganzen, sterns en meeuwen in allerlei soorten. Ook de plantenwereld doet mee. Op die nieuwe natte grond voelen ook ratelaar, orchideeën en parnassia zich thuis. Met elkaar zorgden ze voor een metamorfose achter de duinen.

Meer lezen over andere aankopen

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M2 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven