Zandpolders

Metamorfose achter de duinen. Van bollengrond tot waterplas
Wie van Callantsoog over de polderweggetjes onderaan de duinrand naar Groote Keeten fietst, komt ze alledrie tegen: Zandpolders 1, 2 en 3. Zand en polders, dat klinkt niet per se spannend. Toch is het dat wel. Om precies te zijn: dat wérd het. In Zandpolder 1 groeven we vervuilde bollengrond af en lieten er water in stromen tot een mooie vogelplas ontstond. De eerste vogels waren er als de kippen bij. Kluten, grutto's en bontbekpleviertjes zitten er op hun nest, aan het eind van de zomer wippen exoten als groenpootruiter, steltkluut, zwarte ruiter en rosse grutto even aan, voor een eet- en ruststop op weg naar het zuiden.
Luilekkerland
Toen de Hondsbossche Zeewering versterkt moest worden, verdwenen zo'n 40 strekdammen onder het zand. Juist de plekken waar de steenloper met honderden tegelijk broedde en voedsel zocht. Als compensatie mocht Landschap Noord-Holland een tweede Zandpolder aanleggen. Het werd een luilekkerland voor de steenloper én andere vogels. Met het diepe en ondiepe water, met kleilandjes, zandvlaktes, grindbanken en een bodem boordevol wormen werd aan al hun wensen voldaan.
Veilig broeden achter schrikdraad
De Zandpolders passen in de plannen van de provincie om groene zones te creëren die natuurgebieden met elkaar verbinden. Zodra de gelegenheid zich voordoet, koopt Landschap Noord-Holland weer een perceel aan om het gebied uit te breiden en de natuur te versterken. Na het snelle succes van de nummers 1 en 2 volgde al gauw Zandpolder 3. Dit gebiedje werd ingericht tot een kwelderachtig landschap. Schrikdraad hield de vossen buiten, in no time broedden er meer dan 200 visdiefjes die er hun jongen veilig konden grootbrengen. Alweer een daverend succes voor de natuur achter de duinen. En het verhaal is nog niet klaar, binnenkort volgt Zandpolders 4 en 5.
Ook de planten doen mee
Lang voerden de halfverharde polderweggetjes bij Callantsoog door bollenvelden zonder leven, nu heb je er ruim zicht op kust- en weidevogels, steltlopers en exoten, ganzen, sterns en meeuwen in allerlei soorten. Ook de plantenwereld doet mee. Op die nieuwe natte grond voelen ook ratelaar, orchideeën en parnassia zich thuis. Met elkaar zorgden ze voor een metamorfose achter de duinen.