Mosselwiel

Rietorchis / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Graslanden rond eendenkooi gered van landbouw en industrie

Eendenkooi 't Zand is bijna net zo oud als de polder waar hij in ligt: meer dan vierhonderd jaar. In 1597 werden de dijken rond de Zijpe gesloten en veranderde een slikkig kweldergebied definitief in een groene polder. Het nieuwe land, grenzend aan de Waddenzee, was een ideale plek om eenden te vangen. Eendenkooien moesten er komen. Een van de nieuw aangelegde kooien was eendenkooi 't Zand, vlak achter de Zijperdijk, vlak achter de zee. De eenden die in 't Zand de pijp uitgingen, waren voor de straatarme weduwen van walvisvaarders in Oudesluis.

De eeuwen overleefd

Nu is Polder Zijpe een lappendeken van bollenakkers. In het voorjaar zijn de felgekleurde bloementapijten prachtig om te zien, maar met natuur hebben ze weinig te maken. Op één plekje hield de natuur stand. Temidden van de bollen heeft eendenkooi 't Zand de eeuwen overleefd. In de jaren tachtig werden waterplas en bos van de kooi opgeknapt. Zangvogels, libellen en zeker vier soorten vleermuizen fladderen er rond, er bloeien stinzenplanten en in de plas zwemmen wilde eenden en wintertalingen.

Zompig land met plas

En toen kwam er vijftien hectare land tussen de eendenkooi en de Zijperdijk te koop. Dit rijke stukje weidenatuur vol bloemen en weidevogels mocht niet de zoveelste uitbreiding van een bedrijventerrein worden! Dankzij een snelle actie van Landschap Noord-Holland werd deze dreiging afgewend. De toplaag van de bodem ging eraf, de grondwaterstand kwam dichter bij het oppervlak en in een paar jaar tijd ontstond een natuurrijk zompig hooiland met in het midden een plas: Mosselwiel.

Samen sterk

En ze zijn er nog! In het voorjaar klinkt nog altijd de roep van tureluur, kievit, kluut en grutto. In de graslanden vol kruiden vinden de pulletjes de insecten die ze nodig hebben om groot te worden. Lepelaar en grote zilverreiger strijken graag bij de plas neer. Samen staan Mosselwiel en eendenkooi 't Zand sterk. Tégen industrie, oprukkende bebouwing en intensieve landbouw, vóór natuur.

Meer lezen over andere aankopen

'IK KEEK MIJN OGEN UIT VAN DE AANTALLEN VOGELS'

Hij maakt zich serieus zorgen over de natuur, maar Peter Boers wordt blij als hij ziet wat er in zijn provincie óók gebeurt. Zoals de omvorming van weidenatuur in het natte Mosselwiel.

Lees verhaal
Peter Boers

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven