Mosselwiel

Graslanden rond eendenkooi gered van landbouw en industrie
Eendenkooi 't Zand is bijna net zo oud als de polder waar hij in ligt: meer dan vierhonderd jaar. In 1597 werden de dijken rond de Zijpe gesloten en veranderde een slikkig kweldergebied definitief in een groene polder. Het nieuwe land, grenzend aan de Waddenzee, was een ideale plek om eenden te vangen. Eendenkooien moesten er komen. Een van de nieuw aangelegde kooien was eendenkooi 't Zand, vlak achter de Zijperdijk, vlak achter de zee. De eenden die in 't Zand de pijp uitgingen, waren voor de straatarme weduwen van walvisvaarders in Oudesluis.
De eeuwen overleefd
Nu is Polder Zijpe een lappendeken van bollenakkers. In het voorjaar zijn de felgekleurde bloementapijten prachtig om te zien, maar met natuur hebben ze weinig te maken. Op één plekje hield de natuur stand. Temidden van de bollen heeft eendenkooi 't Zand de eeuwen overleefd. In de jaren tachtig werden waterplas en bos van de kooi opgeknapt. Zangvogels, libellen en zeker vier soorten vleermuizen fladderen er rond, er bloeien stinzenplanten en in de plas zwemmen wilde eenden en wintertalingen.
Zompig land met plas
En toen kwam er vijftien hectare land tussen de eendenkooi en de Zijperdijk te koop. Dit rijke stukje weidenatuur vol bloemen en weidevogels mocht niet de zoveelste uitbreiding van een bedrijventerrein worden! Dankzij een snelle actie van Landschap Noord-Holland werd deze dreiging afgewend. De toplaag van de bodem ging eraf, de grondwaterstand kwam dichter bij het oppervlak en in een paar jaar tijd ontstond een natuurrijk zompig hooiland met in het midden een plas: Mosselwiel.
Samen sterk
En ze zijn er nog! In het voorjaar klinkt nog altijd de roep van tureluur, kievit, kluut en grutto. In de graslanden vol kruiden vinden de pulletjes de insecten die ze nodig hebben om groot te worden. Lepelaar en grote zilverreiger strijken graag bij de plas neer. Samen staan Mosselwiel en eendenkooi 't Zand sterk. Tégen industrie, oprukkende bebouwing en intensieve landbouw, vóór natuur.
'IK KEEK MIJN OGEN UIT VAN DE AANTALLEN VOGELS'
Hij maakt zich serieus zorgen over de natuur, maar Peter Boers wordt blij als hij ziet wat er in zijn provincie óók gebeurt. Zoals de omvorming van weidenatuur in het natte Mosselwiel.
