Programma

MOOOISTE Landschapsfestival 2017
© Dutchphoto

Veel te doen tijdens MOOOISTE Landschapsfestival

Dit is dé dag om kennis te maken met de fraai opgeknapte Buitenplaats Leyduin. Op allerlei locaties verspreid over de Buitenplaats zijn kraampjes, activiteiten, podia en voorstellingen. Een wandelroute verbindt alle activiteiten. Hieronder een overzicht van wat je allemaal kan verwachten. Geniet van een heerlijke dag buiten!

Kinderactiviteiten

Natuurcollege

Mooie verhalen van boswachter Arjan Postma

Arjan Postma is een rasverteller en hij weet alles van de natuur. Hij begon als boswachter bij ons. Daar maakte hij het tv-programma Natuurlijk Noord-Holland voor RTV NH. Hij had daar zoveel succes mee dat hij ook gevraagd werd voor landelijke zenders. Nu treedt hij regelmatig op in allerlei televisieprogramma's. Ook schreef hij het boek ‘Buiten, de natuur is dichterbij dan je denkt’.  Vandaag vertelt Arjan zijn verhaal over de natuur en de vroegere bewoners van de Buitenplaats. 

Locatie: voor Huis Leyduin
Tijden: 11:00, 12:00, 14:00 en 15:00 uur

Huis Leyduin Moooiste
© W. Apswoude

Pop-up dance

Midden in het bos of op een mooi veld

Pop-up Dance danst voor iedereen en overal! Voor MOOOISTE maakten Julia Zuurbier en Youri Jongenelen een speciale dans die ze op verschillende plekken uitvoeren. Midden in het bos of juist op een open veld. Betoverend mooi. Vorig jaar tijdens MOOOISTE in de Eilandspolder dansten ze op een ponton op het water. Ze oogsten met hun optreden toen veel bewondering.

Pop-up dance / Wim Apswoude
© Wim Apswoude
Markt / Dutchphoto
© Dutchphoto
Op het pad naar het Koetshuis staat een keur aan kraampjes met uiteenlopende producten. Er zijn diverse lokale natuurorganisaties, aanbieders van streekproducten zoals geitenkaas en honing uit de Haarlemmermeer en allerhande (gerecyclede) producten.

Historische figuren

Maak kennis met de vroegere bewoners

Op de Buitenplaats word je welkom geheten door de vroegere bewoners. Mevrouw Dorhout Mees heeft het winkelen in Parijs zelfs onderbroken voor jou. Haar chauffeur Piet Vitalli vertelt graag over de auto's die de paarden en koetsen vervangen in het koetshuis. Vraag hem dan meteen waarom hij door de familie Dorhout Mees 'Johan' genoemd wordt. Grote kans dat je ook de tweeling Piet en Bob Dorhout Mees tegen het lijf loopt. Ze vertellen graag over hun kattenkwaad ..... bijvoorbeeld met een motor door Huis Leyduin scheuren over de marmeren vloer!
Wil je zelf als historische bewoner van Huis Leyduin op de foto? Dat kan want Cameraland richt in Huis Leyduin een echte fotostudio in.

Historische figuren Moooiste / Dutchphoto
© Dutchphoto

Hooien en zagen

Maak kennis met vrijwilligerswerk in de natuur

Hanteer de hooivork of een pistoolzaag. Hooi de boomgaard of bevrijd Leyduin van woekerende esdoorns. Wie maakt de hoogste hooiberg? Maak zo kennis met vrijwilligerswerk in de natuur. Vrijwilligers zijn onmisbaar in het beheer van de Noord-Hollandse natuurgebieden. Verspreid over de provincie zijn er duizenden actief! Hier leer je wat vrijwilligers allemaal doen. Deze activiteit wordt verzorgd door de afdeling Betrekken bij Groen van Landschap Noord-Holland.

Hooien op Leyduin door MSD
Silent swing schommel Leyduin / Maaike Carlebur
© Maaike Carlebur
Met een koptelefoon op met prachtige muziek is het schommelen ineens een hele bijzondere ervaring. Voor oud én jong een niet te missen activiteit.

Live muziek

Optredens van troubadour Joost Dobbe

Joost Dobbe is zanger en gitarist en woont in Haarlem. Tijdens MOOOISTE speelt hij als troubadour een breed repertoire van klassiekers uit de jaren ’60, ’70, '80 en ’90. Je vindt het podium op het grote grasveld voor het Koetshuis.

Joost Dobbe tijdens MOOOISTE / Johan Stuart

foodtrucks

Eten en drinken op de mooiste plekken

Wat is er lekkerder dan een goede bak koffie of thee 'met wat erbij' midden in de natuur? Geniet van het mooie uitzicht, de muziek en alles wat er om je heen gebeurt. Op het grote veld bij het Koetshuis zijn de foodtrucks Café Bom Dia, de Wentelteefjes en de Magneet aanwezig. Ook kan je terecht bij Gasterij Leyduin. Drie jaar geleden stond dit houten Rijksmonument nog op instorten, nu is het the-place-to-be op de Buitenplaats.

Bom Dia
© Bom Dia
Paardenrenbaan Woestduin / Archief LNH
Meer dan een eeuw geleden werd er flink gegokt bij de paardrenwedstrijden op een deel van Leyduin. Wie durft er een (onschuldig) gokje te wagen?

Yoga workshop

Ontspannen tussen de linden

Bianca Coorengel verzorgt een yoga workshop in de 'lindencirkel' op Buitenplaats Leyduin. Ook zonder yoga-ervaring kan je deze les volgen, iedereen is welkom. De buitenlucht geeft een extra dimensie aan de beleving van yoga en ook zul je je veel bewuster zijn van alle sensaties en elementen die in de natuur aanwezig zijn. Zo kan je je nog beter ontspannen. Tijden: 10:00 tot 11:30 uur. Prijs: € 22,50, dit is incl. kopje thee en ticket voor het festival. Let op: graag een eigen matje meenemen en een dekentje of een warm vest. De les gaat altijd door, bij regen zorgen we voor een binnenlocatie.

Reserveren
Yoga Bianca Coorengel / Mischa den Drijver
© Mischa den Drijver

Drinkwatermuseum

Op Leyduin begon de waterwinning

Schoon drinkwater is nu heel gewoon, maar dat was 170 jaar geleden wel anders. De drinkwatervoorziening in Nederland begon hier. Jacob van Lennep zorgde er in 1853 voor dat het heldere duinwater naar Amsterdam gepompt werd via een gietijzeren buis. In het pompgebouw dat hij liet bouwen, is nu een museum gevestigd. Speciaal voor MOOOISTE is dat nu open. In het museum wordt uitgelegd hoe de drinkwaterwinning werkt. Ook zijn er oude materialen en verrassende gereedschappen.  

PlaatsLeidsevaartweg 73 in Heemstede (dit is net buiten Leyduin) 
Openingstijden: 12 uur tot 16 uur 

Pompgebouw drinkwatermuseum / Wim Apswoude
© Wim Apswoude

Theater

Met de telefoon naar binnen

Je zit lekker op een terras en dan komt er een vrouw met een ouderwetse telefoon naar je toe: "Er is telefoon voor u!" De telefoon nodigt je uit voor een voorstelling in de Zwarte Schuur. Eva Nagel: "Ik zat in de trein en had net besloten om facebook van mijn telefoon te halen. Het viel me direct op dat bijna iedereen met gebogen hoofden boven zijn of haar telefoon hing. Wat als er nou een draadje naar binnen zou gaan? Het bracht mij op het idee om ‘De telefoon naar binnen’ te maken. De telefoon naar binnen is een beleving."

Tijden: tussen 12:00 en 16:00 uur

Met de telefoon naar binnen / Dinand van der Wal
© Dinand van der Wal
Blikvanger Overplaats / Allard van der Hoek
© Allard van der Hoek
Wilt u ook Buitenplaatsen in de buurt van Leyduin verkennen? Loop dat het Buitenplaatsenpad. Ongeveer 13 km cultuur en natuur. U komt o.a. langs de blikvanger van de Overplaats.

Boswachters vertellen

Vanuit Buitenplaats Leyduin werken 3 boswachters voor zo'n 35 gebieden in het zuiden van de provincie. Zij maken veel mee tijdens hun werk. Daarover zullen twee van onze boswachters vertellen. 

Tijden: 11:30 en 14:30 uur boswachter Jeroen, 12:30 en 15:30 uur boswachter Chris
Plaats: Voor Huis Leyduin

Boswachters Leyduin / Cees de Jonge
© Boswachters Leyduin / Cees de Jonge

Rondleidingen en excursies

Ga op stap met een gids en laat je verrassen

Tijdens MOOOISTE verzorgen gidsen diverse interessante rondleidingen. Voorkom een teleurstelling en reserveer vooraf:
Rondleiding door Huis Leyduin 
Culturele en natuurlijke hoogtepunten Leyduin
Paddenstoelenexcursie
Culturele hoogtepunten Woestduin en Vinkenduin

Excursie Leyduin belvedère / Wim Apswoude
© Wim Apswoude

Smoothie fietsen

Dubbel gezond en lekker!

Zelf je gezonde smoothie maken? Dat kan met de smoothiefiets van De Friesland. Fiets en maak je eigen heerlijke smoothie. Doe je mee? Je maakt zelfs kans een smoothiemaker te winnen. De Friesland is een landelijke zorgverzekeraar en al jaren een vaste samenwerkingspartner van ons.

Smoothie fiets / De Friesland
© De Friesland

Sponsors

De provincie Noord-Holland is de belangrijkste sponsor van het MOOOISTE Landschapsfestival.

Provincie Noord-Holland
Magazine nr. 2

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het zomernummer lees je alles over lepelaars, libellen en de wolf. Met fietsroute (23 km) door de veenweiden bij Spaarnwoude.

Naar boven