Ontdekken tijdens MOOOISTE

De vriendsdchap

Natuurcollege boswachter Arjan Postma

Arjan Postma is een ras verteller en hij weet alles van de natuur.  Hij begon als boswachter bij ons. Daar maakte hij het tv-programma Natuurlijk Noord-Holland voor RTV NH. Hij had daar zoveel succes mee dat hij ook gevraagd werd voor landelijke zenders. Nu treedt hij regelmatig op in allerlei televisieprogramma's. Ook schreef hij het boek ‘Buiten, de natuur is dichterbij dan je denkt’.  Vandaag vertelt Arjan zijn verhaal over de Eilandspolder, het gebied waar hij zelf vroeger boswachter was. 

Locatie: Café de Vriendschap.
Tijden: 12:30 en 14:30 uur

Arjan Postma / Cameraland
© Cameraland

Unieke wandelroute

We hebben met hulp van boeren een unieke wandelroute door de Eilandspolder uitgezet. De route loopt deels door gebieden die normaal niet toegankelijk zijn. Bezoek onderweg De Noordeinder Vermaning, het oude Raadhuisje en het kleinste snoepwinkeltje in Graft en de activiteiten bij het Uilenbosje. Bij onze informatiestand is de route verkrijgbaar. De wandeling is 11,5 km. Of 6,5 km lopen inclusief een stukje varen. We zetten vier boten. Ter plaatse worden gratis tickets voor de pendelboten uitgegeven. Bij grote drukte kunt ook een speciale bus nemen of 5 km doorwandelen naar Driehuizen.

Start: Infokraam Landschap Noord-Holland in Driehuizen

Wandelen door de polder
© LNH

Foto-tentoonstelling

Speciaal voor MOOOISTE is er een fototentoonstelling samengesteld. Het onderwerp is het landschap van de Eilandspolder. Er zijn door Cameraland en ons zelfs vaartochten georganiseerd in het voorjaar om foto's te maken voor deze tentoonstelling. Cameraland verzorgt de afdrukken.

Locatie: kerk in Driehuizen.

Eilandspolder / Michel Taanman
© Michel Taanman

Kunstwerken van Driehuizer schooljeugd

In het kader van MOOOISTE gaan leerlingen van basisschool De Overhael uit Driehuizen op pad met de boswachter om meer te leren over de natuur in de Eilandspolder. Ook helpen ze actief mee om het riet te onderhouden. Van dat riet maken ze op school een kunstwerk dat past bij de Eilandspolder. Tijdens MOOOISTE zijn deze werkjes te bewonderen. 

Locatie: kerk Driehuizen

Chris Rost legt uit
© Mischa den Drijver

Rondleidingen boerderij Natuurlijk Genoegen

Wees welkom op de biologisch-dynamische boerderij van Jeroen en Rosalinde Konijn. Een boerderij met koeien, schapen en een prachtige camping. Tijdens de rondleiding vertelt Jeroen over de processen op de boerderij. In de boerderijwinkel kunt u terecht voor rund- en lamsvlees, biologische melk en eieren van de eigen dieren. 

Locatie: Driehuizerweg 2A, 1844 LM Driehuizen.
Tijden: 12:30 en 14:30 uur.

Rondleiding / Natuurlijk Genoegen
© Natuurlijk Genoegen

Skybox-lezing Amsterdam Wetlands

Laag Holland is het indrukwekkende polder- en moerasland ten noorden van Amsterdam. Een bijzonder gebied met historische dorpjes, spannende sloten en meren en met veel water- en weidevogels. Het is dé plek om het drukke stadsleven te ontvluchten. Toch kent het veel problemen zoals een zakkende bodem, verdwijnende weidevogels en zwakke landbouw. Daarom werken we met andere beheerders aan een overall plan voor het gebied. Grondlegger van dit opmerkelijke plan is Saline Verhoeven van Landschap Noord-Holland. Ze geeft twee lezingen.

Locatie: Skybox Driehuizerweg 2A, Driehuizen. 
Tijden: 13:00 uur en 15:00 uur.

Amsterdam Wetlands / Peter Veldt
© Peter Veldt

Boekenmarkt en bezichtiging Vermaning

Het bijzondere kerkje in Noordeinde is een Vermaning, een Doopsgezinde kerk. De kerk is tijdens MOOOISTE ingericht als boekenkerk waar men tweedehands boeken kan kopen. Ook het orgel is te bewonderen en achter de kerk is een picknicktuin waar je heerlijk midden in het natuurschoon van de Eilandspolder onder het genot van een kop koffie of thee je broodje kunt opeten.

Locatie: Noordeinde

Boekenmarkt / Noordeinder Vermaning
© Noordeinder Vermaning

Bezichtigen Raadhuis Graft

Het Raadhuis van Graft is open voor bezichtiging. Dit 17de-eeuwse raadhuis is gebouwd in een periode van grote welvaart en diende ook om het dorp en het dorpsbestuur meer aanzien te geven. Er is de tentoonstelling: Tegels van de wand, 17de t/m 19de eeuwse tegels uit Graft en De Rijp. De bijzondere zerkenvloer naast het raadhuis is ook te bewonderen. De zerkenvloer bestaat uit 152 grafzerken, grotendeels uit de Gouden Eeuw.

Locatie: Graft     Kosten: € 1 p.p.

Raadhuis Graft / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen

Op de fiets MOOOISTE beleven kan ook

Wilt u MOOOISTE graag bezoeken maar ziet u de wandeling niet zitten? Neem dan uw fiets mee en rij naar de verschillende onderdelen van het festival en bezoek zo Driehuizen met markt en speelveld, de Noordeinder Vermaning in Noordeinde, Graft met raadhuisje en het Uilenbosje. 

Fietsroute door de Eilandspolder
Recreatie in de |Eilandspolder
© Menno Schaefer

Rondleiding kassen van Tuinderij Welgelegen

Camping Tuinderij Welgelegen ligt achter het Raadhuis van Graft, midden in de prachtige Eilandspolder. Het is van oudsher een klein tuindersbedrijf met kassen en groenteteelt in de volle grond. In 1966 is Camping Welgelegen gestart en nog steeds is de tuinderij met zijn historische kassen met biologische bestrijding een belangrijk onderdeel van de camping. Er zijn tijdens MOOOISTE twee rondleidingen.

Locatie: Raadhuisstraat 24 in Graft. 
Tijden: 13:00 en 15:00 uur.

Tuinderij Welgelegen
© Tuinderij Welgelegen
Spnsorbanner MOOOISTE
© Michel Taanman
Magazine nr. 2

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het zomernummer lees je alles over lepelaars, libellen en de wolf. Met fietsroute (23 km) door de veenweiden bij Spaarnwoude.

Naar boven