Kom naar MOOOISTE Landschapsfestival

Zondag 24 september 2017 op Buitenplaats Leyduin tussen Heemstede en Vogelenzang

Na het succes van vorig jaar organiseren we in 2017 het MOOOISTE Landschapsfestival op Buitenplaats Leyduin. Leyduin is na het opknappen van het Juffershuis helemaal 'af' en we willen dat graag aan iedereen laten zien. Daarom een super leuk en verrassend festival op deze vroege herfstdag. Er zijn natuurlijke, culturele en culinaire programma-onderdelen en sportieve activiteiten voor jong en oud. We werken nauw samen met het IVN Zuid-Kennemerland en de hoofdsponsor Provinie Noord-Holland. Download het programma met plattegrond onder aan deze pagina. Honden alleen aangelijnd toegestaan. Filmpje.

Programma*


Om 12.30 en 14.30 uur

Bij Huis Leyduin

Natuurcollege door TV boswachter Arjan Postma

Arjan Postma is een rasverteller en hij weet echt alles over de natuur. Hij begon als boswachter bij Landschap Noord-Holland. Daar maakte hij het tv-programma Natuurlijk Noord-Holland voor RTV NH. Hij had daar zoveel succes mee dat hij ook gevraagd werd voor landelijke zenders. Nu treedt hij regelmatig op bij De Wereld Draait Door en RTL Late Night. Ook schreef hij het boek ‘Buiten, de natuur is dichterbij dan je denkt’.

Duur: circa half uur. 


11.00 & 17.00 uur

Op outdoorveld

Een evenwichtsparcours met 7 hindernissen

Een uitdaging voor jong en oud. Met het tree fun parcours eraan vast wordt de uitdaging nog groter. Dit is een boomparcours laag bij de grond en bestaat uit verschillende etappes. De deelnemers proberen naar de overkant te komen en moeten daarvoor verschillende hindernissen trotseren. 

.

 


Om 13.30 en 15:30 uur

Bij Huis Leyduin

Kindertheater: “Wilt u honing bij de thee?’

Mevrouw Rups woont aan de rand van het bos waar zij de hele dag alleen blaadjes eet en haar cocon breit. Op een dag komt daar ineens de drukke werkbij Kazoem langs vliegen. Mevrouw Rups nodigt hem uit om een kopje thee met haar te drinken. Deze ontmoeting verandert het leven van hen allebei voorgoed. De theatermakers Roeland Aerden en Babs Straalman maakten deze voorstelling voor kinderen tot 10 jaar speciaal voor het landschapsfestival. Ook erg leuk voor ouders.
Duur: half uur. 


11.00 tot 17:00 uur

Verspreid over het terrein

Het verleden van Leyduin herleeft

Nu mag iedereen wandelen op de Buitenplaats Leyduin. Dat was vroeger anders! Acht vroegere bewoners én werkers vertellen u over de tijd dat de Buitenplaats alleen voor de adel en gegoede burgerij was.
Zelfs Berendina Dorhout Mees is tijdens MOOOISTE aanwezig. Het winkelen in Parijs heeft ze een paar dagen uitgesteld. Maar of ze het leuk vind dat er zo veel mensen langs haar huis lopen......


13.00 tot 17:00 uur

Huis Leyduin

Opening tentoonstelling Mezen en andere vogels

Tijdens het landschapsfestival begint een nieuwe tentoonstelling op  Buitenplaats Leyduin. Dertien leden van Fiore, Kunst Kring Bloemendaal, spelen met de ruimte van buitenplaats en met de titel van de tentoonstelling Mezen en andere vogels. Buitenplaats Leyduin is het voormalig huis van de familie Dorhout Mees. De titel van deze tentoonstelling is een verwijzing naar deze familie. Fiore, Kunst Kring Bloemendaal is opgericht in 2003. Liesbeth Snoeck-Schuller, destijds burgemeester van Bloemendaal, is haar beschermvrouwe. De Kunst Kring bestaat uit 26 professionele kunstenaars met verschillende disciplines. Het is een heel diverse tentoonstelling van keramiek, schilderijen, sieraden, fotografie, beelden tot installaties. Het is een bezoek meer dan waard.


Van 11:00 tot 17:00 uur

Op outdoorveld

Monkeyklimmen

Klimmen in bomen is leuk voor sportievelingen van alle leeftijden. Monkeyklimmen is een nieuwe manier van klimmen in bomen! Met spanbanden worden er klimgrepen op de boom gemonteerd (zonder de boom te beschadigen). Door verschillende klimgrepen en afstanden te gebruiken ontstaan er diverse routes waarbij gevarieerd kan worden in moeilijkheidsgraad. Zo is er voor iedereen een uitdaging te bedenken!


11.00 t/m 17:00 uur

Bij Koetshuis

De Wentelteefjes

Vanuit een knalrode caravan serveert Miranda WentelTeefjes. Zij maakt als enige foodtruck in Nederland dit onderschatte pareltje uit de oer-Hollandse keuken. Geheel in vintage stijl bakt ze met veel liefde verse wentelteefjes, zoals oma ze vroeger maakte, maar dan wel met een spannend randje. Ook met bijzondere smaakcombinaties, zowel zoet als hartig.
 


Van 11:00 tot 17:00 uur

Op outdoorveld

Silent Swing voor bijzondere beleving

Nieuw en bijzonder, de mobiele schommel! De schommel wordt voorzien van muziek of verhalen, zodat de schommelaar een unieke ervaring beleeft! De koptelefoon sluit je af van de rest van de wereld, de schommel doet de rest. Niet alleen leuk voor kinderen.


Van 11:00 tot 17:00 uur

Op het veld voor het Koetshuis

Laat je schminken, bijvoorbeeld als .... vos of vlinder

Laat je gezellig schminken! Tijger, heks, prinses of vlinder, alles kan. Een stoere piraat of met glitters? De mensen van STUDIO STIM veranderen jouw gezicht in jouw wens.

 


Van 12:00 tot 16:00 uur

In Zwarte Schuur

De telefoon naar binnen, beleving van 10 min

Onze mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit de maatschappij. We gebruiken hem voor van alles: om te bellen, te what’s appen, het nieuws te bekijken, te facebooken, etc. We staan met iedereen in contact maar zijn we ook in contact met onszelf? Waar identificeer jij je mee? Ben jij waar je op reageert? Wat als we iets vaker het weggetje naar binnen zouden opzoeken? En dit voorzichtig gaan bewandelen? Wat als we zouden reageren op wat er van binnen leeft en van daaruit de wereld weer instappen? ‘De telefoon naar binnen’ is een reis. Ga je mee?                             Bekend van De Parade


12:00, 12:45, 14:15 en 15:45 uur

Op outdoorveld

Natúúrlijk muziek maken, met eikels en grassprietjes!

Door alle eeuwen heen hebben schilders, dichters en componisten zich laten inspireren door de natuur. In de natuur, door de natuur is heel veel muziek te maken. Om ons heen, in de móóiste gebieden ligt, staat, hangt en groeit een keur aan diverse mogelijkheden om alleen of samen geluid te maken dat ons als muziek in de oren kan klinken.
Met een klein beetje oefening en een beetje theorie over geluid en hoe dat ontstaat, in combinatie met wat ritmische ondersteuning met djembés gaan we muziek maken, eikelfluiten, grassprietblazen en zingen over die mooie natuur.


Van 11:00 tot 17:00 uur

 

Mindfulness en Yoga workshops door Merel Gerrits

Merel Gerrits is de oprichter van BalanSanté Mindfulness Instituut. Ze is de auteur van het Mind Yourself werkboek en luistertraining. BalanSanté Mindfulness instituut, gesitueerd in huis Leyduin, geeft diverse opleidingen en trainingen op het gebied van mindfulness, yoga, meditatie en boeddhisme. Speciaal voor dit MOOOISTE Landschapsfestival organiseren wij mindfulness en yoga workshops voor volwassenen én kinderen. Iedereen is welkom. 
 


11.00 tot 17:00 uur

Markt

Workshop macrofotografie en natuurfotografie

Macrofotografie is de kunst van het kleine groot in beeld brengen. Deze tak van fotografie is erg leuk om te doen, vooral omdat het overal kan. Zelfs in je tuin. Cameraland demonstreert diverse accessoires voor macrofotografie die je ook zelf kunt proberen. Heb je zelf geen camera? Geen probleem, Cameraland heeft diverse bridgecamera's ter beschikking gesteld. Dit zijn de steeds populairdere compactcamera's met een groot telebereik. Dat deze camera's ook zeer geschikt zijn voor natuurfotografen kun je ervaren tijdens de demonstratie natuurfotografie met bridgecamera's.

11.00 tot 17:00 uur

Rond Huis Leyduin

Snuffelmarkt met lekkere dingen!

Aanbieders van lekkere en mooie streekproducten presenteren zich op de markt die rond Huis Leyduin is opgesteld.

Om 12:15, 13:45 en 15:15 uur

Bij Koetshuis

Aanstekelijke muziek van Duo Solfège

Dit professionele en gezellige duo speelt o.a jazz , pop, blues, maar ook hedendaagse muziek met jazz, pop en funk invloeden. Hun sterke kant ligt dus bij de lichte muziek en dit zorgt voor een intieme sfeer temidden van de bomen op de Buitenplaats.


11.00 tot 17:00 uur

Bij Koetshuis

Wraps en nacho’s uit de oven

Natuur maakt hongerig. Gelukkig is MAGNEET foodtruck er met over(h)eerlijke zalm of vegetarische wraps en nacho's uit de oven. Eet je buikje rond op het terras bij de schitterende cosy teardrop caravan met buitenkeuken.


Om 13:30 en 15:00 uur

Op het outdoorveld

Kabouter Pierelier voor de kleinsten

Hier kijken de allerkleinsten elk jaar weer naar uit: Kabouter Pierelier komt vertellen over zijn belevenissen in het bos. Hij maakt grapjes, hij zingt een lied, speelt op zijn harmonika en betrekt de kinderen bij zijn verhaal. Ze luisteren ademloos. 

Van 11:00 tot 17:00 uur

Op het outdoorveld

Bamboestieken en boogschieten

Bij het bamboestieken maak je een minipiramide die jesamen tot één grote piramide maakt. Dat komt aan op een goede samenwerking. In deze piramide mag je een wens hangen.
Bij het boogschieten komt het aan op concentratie en een vaste hand. De bogen zijn er in verschillende maten en sterktes, zodat kinderen en volwassenen goed kunnen schieten. 
Doe alle activiteiten op het outdoorveld en ontvang een prijsje.


Van 13:00 tot 14.30 uur

Vertrek bij kraam K.N.N.V.

Excursie wantsen en lieveheersbeestjes

Insectenspecialist Vincent Kalkman van Naturalis is bereid gevonden om een excursie te geven over een bijzondere groep insekten: wantsen. Ook zal hij wat vertellen over lieveheersbeestjes. Op de foto de opvallende vuurwants. De excursie wordt georganiseerd door de KNNV afd. Haarlem e.o. en vertrekt van hun kraam.

Van 11:00 tot 17:00 uur

Op het outdoorveld

Je eigen stokbroodje bakken met de Scouting

Elk jaar is dit een groot succes op de Paddenstoelendag; je eigen stokbroodje bakken boven een vuurtje én opeten. Kinderen kunnen voor een klein bedragje zelf een broodje bakken. De Scouting groep verzorgd de stokken, het deeg en het vuur. 

11:00 tot 17.00 uur

Bij Huis Leyduin

‚ÄčNatuur is mooi, maar je moet er wel wat bij drinken

Wel eens van omrij-koffie gehoord? Café Bom Dia serveert die tijdens het Landschapsfestival. Ze hebben een leuke kleine koffieauto en serveren er heerlijke kleine gebakjes bij.

Dit jaar kun je bij Café Bom Dia ook een lekker drankje halen. Ook voor de kinderen!

 


Om 13:00, 14:30 en 16:00 uur

Bij Koetshuis

Muziek van Chante!

Chante bestaat uit zangeres Nicolette Knape, violiste Maria Eldering en pianist Jasper Swank, samen brengen zij het Franse en Nederlandse chanson. Hun repertoire bevat zowel bekende als onbekende chansons. Zo spelen zij nummers van Edith Piaff, Jacques Brel, Leo Ferrè, Jean Ferrat, Liesbeth List en Rames Shaffy. Maar ook de nieuwe chanson ontbreekt niet. Denk daarbij aan Zaz, Lara Fabian en Amandine Bourgeois. De vernieuwende arrangementen in het samenspel tussen piano, viool en zang maken Chante uniek..


Van 11.00 tot 17.00 uur

Bij Huis Leyduin

Verrekijkers uitproberen

De specialisten van Cameraland uit Alkmaar zijn aanwezig met diverse verrekijkers die je meteen kan uitproberen in het veld. Ben je benieuwd naar het verschil tussen een verrekijker van 200 euro en een van 2000 euro? Dit is je kans om alles te weten te komen en ook zelf te ervaren, zo weet je direct of een verrekijker bij jou past en of je ermee kan doen wat je wilt. Verre vogels observeren of juist dicht bij de details van vlinders bekijken. Cameraland is met maar liefst 200 modellen verrekijkers en telescopen het adres voor de natuurliefhebber.


Van 11:00 tot 17:00 uur

Bij Huis Leyduin

Buiten portret foto’s maken door Cameraland

Cameraland uit Alkmaar verzorgt een doorlopende demonstratie strobist fotografie. Dat is flitsfotografie op een buitenlocatie met een draagbare accu. Je creëert als het ware een eigen studio in de natuur. De resultaten zijn verbazingwekkend mooi. Wil je graag zien hoe dit werkt en meteen ook een prachtige foto van jezelf op een buitenlocatie? Loop dan zeker even langs bij de stand van Cameraland.


Iedere heel uur vertrek

Bij Huis leyduin

Wandelen in de natuur mét kenner

Er gaat een wereld voor je open als je met een kenner de natuur intrekt. Vanaf de centrale locatie begeleiden boswachters en gidsen van Landschap Noord-Holland en IVN je naar de mooiste plekken op de Buitenplaats. Planten, vogels, zoogdieren en cultuurhistorie krijgen volop aandacht. 

Duur: ca. 1 uur. Locatie: start bij Huis Leyduin


13:30 tot 17:00 uur

In Huis leyduin

Huis Leyduin: de bewoners gaan leven

Gidsen in de kamers van Huis Leyduin vertellen het boeiende verhaal van de vroegere bewoners van de Buitenplaats. Bijvoorbeeld over de invloedrijke Fam. van Lennep met burgemeesters, schrijvers en zakenlieden. Ook de eerste bewoners van de Buitenplaats, de schatrijke Van Loon's komen aan bod en natuurlijk de Fam. Dorhout Mees met de ondeugende tweeling Piet en Bob. Vanuit de Belvedère schoten ze de houtduiven uit de lucht en racen op de buitenplaats was hun andere hobby......  


Van 11:00 tot 17:00 uur

Start bij infokraam

Wandelroutes over de Buitenplaats

Ga je het liefst zelf op stap om de rust op de Buitenplaats te ervaren. Ook dat kan tijdens MOOOISTE. Haal dan bij de aanmeldkraam een routebeschrijving voor een schitterende wandeling. De routes zijn uitgezet door Landschap Noord-Holland.


Van 11:00 tot 17:00 uur

Op het oudoorveld

Bouw een hut met de boswachter

Het huttenbouwen met Boswachter Kees is razend populair geworden de laatste tijd. Het is ook super leuk om je eigen onderdak te maken in het bos. Wel fijn dat de boswachter ook vertelt hoe je daar kan overleven met eten en drinken uit het bos......


Vraag?

Wil je iets weten en je hebt het niet kunnen vinden op deze webpagina? Stuur ons dan een e-mail.

Hoofdsponsor

Overige sponsors

Gemeente Bloemendaal
BPD
G. Lubbe en Zn.
Aanmemingsbedrijf Markus bv
Mr. Cornelis Roozenfonds
Imbema Holland B.V.
Batenburg Notarissen

* Genoemde tijden en programmaonderdelen zijn onder voorbehoud.