Za 2 juni 2018 Mooi Linieland op Fort K'IJK

02062018 - Op bestelling

Van alles te beleven op veel forten

Vandaag staat het waterlinielandschap centraal tijdens het ‘Mooi Linieland’ weekend. Verken het linielandschap met geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur. Dompel je onder in dit imposante “openluchtmuseum” rijk aan sporen uit het verleden. Veel forten bieden u iets extrá's. Een goede manier om Mooi Linieland te ervaren? Ga er op uit en bezoek op 2&3 juni Fort K'IJK. 

Programma bij Fort K'IJK met de boswachter

Volg de audiotour! Op Fort bij Krommeniedijk leert u in het belevingscentrum Fort K'IJK alles over ‘Natuur en Landschap in de Stelling van Amsterdam'. In de audiotour nemen stemmen van de boswachter en fortwachter u mee langs een lichtlijn door het fort. Wedden dat u met heel andere ogen naar het forten- en linielandschap kijkt?

Boswachter Kees Perquin vertelt u op beide dagen over de rol van water als bondgenoot, het Nederlands wateringenieurschap is namelijk zichtbaar op plekken waar je al jarenlang gedachteloos voorbij komt:

Programma zaterdag 2 juni 2018: 13.00 uur Boswachterexcursie Mooi Linieland (deelname gratis)

Programma zondag 3 juni 2018: 11.00 uur en 13.00 uur Boswachterexcursie Mooi Linieland (deelname gratis)

En we hebben voor u een mooie fietsroute uitgedacht, met als startpunt Fort K'IJK, hier downloaden.  In onze Theeschenkerij staan heerlijke koffie, taart en versnaperingen voor u klaar.

Meer informatie

Voor toegangsprijzen en route kijk op www.fortkijk.nl

 

Fort K’IJK in open stukje veenweidelandschap

Hier, vlak bij de stad, ligt nog een open stukje veenweidelandschap dat uw bezoek meer dan waard is. Ooit was het een moerasgebied met hoogveen dat in de vroege middeleeuwen ontgonnen is en nog vrijwel niet veranderd is. De Lagendijk is een eeuwenoude zeedijk, die het zeewater uit het IJ dat oprukte (door de veenrivier de Crommenije) moest tegenhouden. Langs Busch en Dam loopt een liniedijk van de Stelling van Amsterdam. Deze verbond Fort bij Krommeniedijk met Fort aan den Ham. Je zou het nu niet meer zeggen, maar troepen konden zich achter deze dijk ongezien verplaatsen. Op de dijk staan nog knotwilgen die uit de aanleg van de Stelling van Amsterdam stammen. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk zijn rijk aan weidevogels.

Natuurfoto's: Ronald van Wijk, Onderste foto: Ted Jansen

Andere forten bezoeken tijdens Mooi Linieland?

Kijk op www.mooilinieland.nl en doe mee met de rondleidingen, struintochten, workshops, proeverijen en nog veel meer. Kortom: ontdek het zelf!

Mooi Linieland wordt georganiseerd door Stichting Liniebreed Ondernemen i.s.m. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Landschap Noord-Holland en Waternet.

Reserveren

Reserveren is niet nodig, u bent van harte welkom.