Inspiratiedag Boerenlandvogels Noord-Holland druk bezocht

16 februari Theater De Vest in Alkmaar


Openingsfilm gemaakt door Natuurdigitaal/Texel.

De Inspiratiedag

Op vrijdagmiddag 16 februari bezochten 300 vrijwilligers, boeren, jagers, beleidsmensen en natuurbeheerders de Inspiratiedag Boerenlandvogels. Het werd inderdaad een middag om te leren, kennis te delen, inspiratie op te doen en nieuwe inzichten te verkrijgen over alles wat er speelt rond boerenlandvogels. Onder leiding van de inspirerende dagvoorzitter Margreet Reijntjes werd de start van het weidevogelseizoen ingeluid met een bijzondere middag voor iedereen die zich bezig houdt met boerenlandvogels in Noord-Holland. De middag bestond uit acht workshops. Natuurgedeputeerde Adnan Tekin sloot de middag af met een dankwoord aan iedereen die zich inzet voor de boerenlandvogels in Noord-Holland.

Korte beschrijving workshops 16 februari 2018

Alex Datema van BoerenNatuur liet op een inspirerende en energieke manier zien wat agrarisch natuurbeheer betekent. Datema legde uit wat er nodig is om natuurinclusieve landbouw in het eigen boerenbedrijf te integreren. Roelf Hovinga (boswachter Landschap Noord-Holland) vertelde over de impact van de vos in weidevogelgebieden. Wat moet er gebeuren om de huidige stand van het aantal weidevogels te behouden? Boer Pelleboer is agrarisch ondernemer en runt met zijn familie een succesvolle weidevogelboerderij in Mastenbroek waar biologische boerenproducten worden verkocht. Hij gaf vooral veel praktijkvoorbeelden over de weidevogels op zijn eigen bedrijf, de verkoop van weidevogelkaas en de manier waarop hij consumenten bij zijn producten betrekt. 

Rene Jochems gaf een prikkelende en eigenzinnige lezing over bodem in relatie tot weidevogels. Diverse maatregelen kwamen aan de orde en de effecten van die maatregelen op de bodem en het belang van een gezonde bodem voor weidevogels. Iena Pol liet mensen aan den lijve ondervinden hoe vrijwilligers en boeren effectief samen kunnen werken, een belangrijke basis voor goed weidevogelbeheer. Deze workshop bood handvatten voor meer begrip voor elkaars belangen. Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland vertelde op smakelijke manier over het wel en wee van de tureluur op Wieringen. Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord.... hij maakt het allemaal van dichtbij mee, want de meesten heeft hij zelf voorzien van een kleurring. Deelnemers aan de workshop weten nu ook meer over hoe je effectief tureluurnesten kunt vinden en beschermen.


Foto's: Eric van der Eijk

Presentaties nalezen

Bijna alle presentaties zijn in PDF beschikbaar en na te lezen. U vindt ze hieronder.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u iets weten en heeft u het niet kunnen vinden op deze webpagina? Stuur ons dan een e-mail.

Hoofdsponsors