Het Die

Veel mensen kennen het botanische pareltje met berkenbosje vanaf de snelweg A9. Veel onbekender is het schitterende water van Het Die, de brede rietkragen en de uitgestrekte weidevogelgraslanden die ook allemaal bij het 132 ha grote natuurgebied horen.
Dorpen als Limmen, Akersloot en Heiloo zijn gebouwd op strand­wallen. In de lage vallei daartussen slingert Het Die, evenwijdig aan de snelweg A9. Het water is herkenbaar aan de rietkra­gen. Er groeit op de oevers rond het berken­bosje een keur aan bijzondere planten en verder is er veel uitstekend weidevogelland.

Kleurige oevers

Zelfs vanaf de snel­weg kan men in een oogopslag genieten de kleuren. Geel van de ratelaars of dotterbloemen, roze van de echte koe­koeksbloemen of wit van het bijzondere veen­pluis. Er is nog veel meer te beleven: gevleugeld hertshooi, moeras­lathyrus, welriekende nacht­orchis lokken een bont gezelschap van vlinders en insecten.
Na de bloei komen de maaiers van Landschap Noord-Holland. Ze hooien het land om te voorkomen dat het dicht­groeit. Grazende schapen, paarden of jongvee doen de rest.

 

  Ligging: Ten noordenwesten van Akersloot. De ingang is te bereiken door vanaf de Kennemerstraatweg bij Fletcher Hotel Kwarteje Koffie de Lage Laan te nemen. Over het viaduct weer terug naar snelweg, dan links.
  Niet toegankelijk.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
 

 Elk voorjaar is er wel een excursie.  Zie activiteiten.

  Horeca: In Limmen, Heiloo en Akersloot is horeca.