Restauratie Fort Zuidwijkermeer

Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto

Help mee een nieuw leven voor het fort te realiseren, er is nog € 35.000,- nodig

Het zou best kunnen dat je nog nooit in een van de forten van de Stelling van Amsterdam bent geweest. Toch eens doen. Dan begrijp je meteen waarom wij iets met forten hebben. Ze zijn spannend. Niet alleen die grote betonnen klonten met hun geheimzinnige kamertjes, gangen, kelders, geschutskoepels en hun militaire geschiedenis. Het is ook de natuur eromheen die de forten zo bijzonder maakt. De grachten, de knotwilgen, de zanddaken met duinplanten. Te midden van de strakke landbouw een ware oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen en vogels.

Iedereen, ook de UNESCO, is het erover eens, dat zulke forten zouden moeten voortleven. Voor Fort Zuidwijkermeer, aan het Noordzeekanaal vlakbij bij Beverwijk is een pracht van een oplossing gevonden. Wij zorgen voor het natuurterrein eromheen en renoveren het fort. Een bedrijf dat handelt in bijzondere kazen neemt daarna het fort in gebruik. Want juist onder Fort Zuidwijkermeer liggen koele kelders, die gebruikt werden om vlees en andere voedselvoorraden te bewaren.

Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Het fort (gebouwd in 1903) deed dienst als bevoorradingspunt voor andere forten. In de kelders werden groenten, aardappelen en vlees opgeslagen, dat via het Noordzeekanaal werd aangevoerd en vanuit Fort Zuidwijkermeer werd gedistribueerd.

Open voor publiek na restauratie

Fort Zuidwijkermeer ligt aan het eind van een stil weggetje, pal aan het Noordzeekanaal. Een groen eiland in een brede fortgracht, omzoomd met hoge bomen. Midden tussen de grootschalige, strakke landbouwgrond een oase voor vogels, vlinders, vleermuizen, hermelijnen, vissen en nog veel meer. Het 'oude' fort is altijd gesloten geweest voor publiek. Na de restauratie kun je er binnen kijken en rondlopen.  Met wat kleine aanpassingen wordt het fort voor ieder die natuur komt proeven op het buitenterrein ook van binnen toegankelijk. Tot in de voorraadkelders, waar nu achter glas bijzondere kazen liggen te rijpen. Dwalen door de ingewanden van deze betonnen reus wordt een heel bijzondere ervaring.

Locatie van fort op Google Maps

Help mee de renovatie te voltooien

Het ‘bewoonbaar’ maken van dit voormalige soldatendomein is een flinke investering. De renovatie is nog niet helemaal rond. Er zit nog een gat in de begroting van € 35.000. Help je mee dat gat te dichten? Elke bijdrage is van harte welkom. Je kunt online doneren of zelf de gift overmaken op IBAN NL28 RABO 0119 139510 o.v.v. Fort Zuidwijkermeer.

Doneer online

Rondleiding voor giftgevers

Alle giftgevers ontvangen begin 2019 een uitnodiging voor een exclusieve rondleiding door het fort zodra de restauratie is afgerond
Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto

Rijpende kazen

Een charmante huurder met Bourgondische smaak

Voor Fort Zuidwijkermeer hebben we een ideale huurder gevonden: Bourgondisch Lifestyle, een handel in bijzondere  kazen, compleet met wijn en een proeverij waar iedereen welkom is. De koelte in het fort en in de betegelde voorraadkelders zijn bijzonder geschikt voor de rijpende kazen.

Bourgondisch Lifestyle
Vleeskelder / Cultuur Compagnie
© Cultuur Compagnie
magazine nr. 2 - 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In ons magazine lees je alles over weidevogels, orchideeën en nog veel meer. Met wandelroute (10 km) in Westfriesland.