Restauratie Fort Zuidwijkermeer

Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto

Laatste geld is binnen! Restauratie kan beginnen

Het zou best kunnen dat je nog nooit in een van de forten van de Stelling van Amsterdam bent geweest. Toch eens doen. Dan begrijp je meteen waarom wij iets met forten hebben. Ze zijn spannend. Niet alleen die grote betonnen gebouwen met hun geheimzinnige kamertjes, gangen en geschutskoepels. Het is ook de natuur eromheen die de forten zo bijzonder maakt. Te midden van de strakke landbouw een ware oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen en vogels.

Iedereen, ook de UNESCO, is het erover eens, dat zulke forten moeten voortleven. Voor Fort Zuidwijkermeer, aan het Noordzeekanaal vlakbij Beverwijk, is een pracht van een oplossing gevonden. Wij zorgen voor het natuurterrein eromheen en renoveren het fort. Een bedrijf dat handelt in bijzondere kazen neemt daarna het fort in gebruik. Het ‘bewoonbaar’ maken van dit voormalige soldatendomein is een flinke investering. Er was nog € 35.000 nodig om de renovatie te realiseren, en via crowdfunding hebben we het hele bedrag ontvangen. Een fantastisch resultaat. Alle gevers bedankt! 

Rondleiding voor giftgevers

Alle giftgevers ontvangen in 2019 een uitnodiging voor een exclusieve rondleiding door het fort zodra de restauratie is afgerond.

Ja, ik doneer voor de restauratie van Fort Zuidwijkermeer

Mijn donatie
Bedrag
Mijn gegevens
Relatietype
Adres
Landschap Noord-Holland mag mijn gegevens gebruiken om mij te informeren over de activiteiten van de organisatie.

Gebruik persoonsgegevens

We vragen je vriendelijk om alle noodzakelijke persoonsgegevens in te vullen zodat we je kunnen informeren over het verloop van het project. Na voltooiing van de renovatie krijg je een persoonlijke uitnodiging voor een rondleiding. Verder ontvang je per e-mail onze maandelijkse nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws van onze boswachters en vrijwilligers in het veld. Als je hier geen prijs op stelt, kun je je via de afmeldlink in de e-mail snel en makkelijk uitschrijven. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Meer informatie over ons beleid t.a.v. persoonsgegevens vind je in de privacyverklaring

Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Het fort (gebouwd in 1903) deed dienst als bevoorradingspunt voor andere forten. In de kelders werden groenten, aardappelen en vlees opgeslagen, dat via het Noordzeekanaal werd aangevoerd en vanuit Fort Zuidwijkermeer werd gedistribueerd.

Open voor publiek na restauratie

Fort Zuidwijkermeer ligt aan het eind van een stil weggetje, pal aan het Noordzeekanaal. Een groen eiland in een brede fortgracht, omzoomd met hoge bomen. Midden tussen de grootschalige, strakke akkers is het een oase voor vogels, vlinders, vleermuizen, hermelijnen, vissen en nog veel meer. Het 'oude' fort is altijd gesloten geweest voor publiek. Na de restauratie kun je er binnen kijken en rondlopen.  Met wat kleine aanpassingen wordt het fort voor ieder die natuur komt proeven op het buitenterrein ook van binnen toegankelijk. Tot in de voorraadkelders, waar straks achter glas bijzondere kazen liggen te rijpen. Dwalen door de ingewanden van deze betonnen reus wordt een heel bijzondere ervaring.

Locatie van fort op Google Maps

Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Mede dankzij jouw donatie wordt dit bijzondere monument behouden voor de toekomst. Alvast hartelijk dank voor je steun!

Rijpende kazen in voorraadkelders

Een charmante huurder met Bourgondische smaak

Voor Fort Zuidwijkermeer hebben we een ideale huurder gevonden: Bourgondisch Lifestyle, een handel in bijzondere kazen, delicatessen en wijnen. Met winkels in Amsterdam en Beverwijk. In de koele ruimtes en betegelde voorraadkelders van het fort kunnen de kazen van Bourgondisch Lifestyle uitstekend rijpen. Zo blijft de oude functie van het fort intact, maar dan met een modern jasje.

Bourgondisch Lifestyle
Vleeskelder / Cultuur Compagnie
© Cultuur Compagnie
Restauratie Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Fort Zuidwijkermeer gaat na afronding van de restauratie open voor publiek. Dwalen door de ingewanden van deze betonnen reus wordt een heel bijzondere ervaring.
Magazine nr. 3 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer alles over vleermuizen, stuivende duinen, bessen en nog veel meer. Inclusief uitneembare wandel- en fietsroute in de Eilandspolder.

Naar boven