Roeland Bertrams schenkt periodiek aan het landschap

Roeland Bertrams
© Dutchphoto

“Ik ben geen natuurfreak. Wél zeer begaan met de natuur”

Wanneer Roeland Bertrams door de Holendrechterpolder fietst, vertraagt hij regelmatig het tempo om zijn fietsmaten op de grutto’s, het weidse uitzicht en de boerderijen te wijzen. Roeland is een natuurliefhebber. Vandaar dat hij onlangs besloot om periodiek te schenken aan Landschap Noord-Holland.

Maart 2020. Een knalblauwe voorjaarslucht en een behoorlijk frisse temperatuur. Voormalig advocaat Roeland Bertrams uit Amsterdam is net terug van zijn bezoek aan het Landje van Geijsel, onder Ouderkerk aan de Amstel. De kou deerde hem niet. Wat hij zojuist meemaakte, stemt hem buitengewoon vrolijk. “Ik heb van mijn leven nog nooit zoveel grutto’s bij elkaar gezien. Honderden! Een muur! Fantastisch! Met mijn wielerploegje SUST (Samen Uit, Samen Thuis, haha) fiets ik hier regelmatig. Dan wijs ik mijn ploeggenoten op het landschapsschoon en diverse vogels, vooral de grutto’s.” Grijnzend: “Tot vervelens aan toe. Ik ben namelijk ook de langzaamste van het stel."

Waar komt dit enthousiasme voor de natuur vandaan?

"Vroeger onderhield je met natuur een vanzelfsprekende band, het was er gewoon. Mijn moeder wist alle plantennamen, maar ik kan me niet heugen dat we daar veel woorden aan wijdden. Ons gezin woonde aan de rand van Bussum, vlakbij een fort dat onderdeel was van de Hollandse Waterlinie. We visten in het schone fortgrachtwater. Met zelfgemaakte hengels natuurlijk. Als je eens wist hoeveel voorntjes we ophaalden.”

Die zorgeloze omgang met het buitenleven in zijn jongensjaren vertaalde zich later in een breed uitwaaierende belangstelling voor natuur en cultuurhistorie. Roeland: “Altijd die combinatie, hè! Ik vind het interessant om te lezen over de historie van polders, dijken en boerderijen. Ik ben geen natuurfreak. Wél zeer begaan met de natuur. En ik heb er altijd oog voor. Vandaar ook dat ik mij graag liet overtuigen door een vriendin uit Eenigenburg, een gehucht onder Schagen, om Beschermer te worden van Landschap Noord-Holland. Regelmatig ga ik bij haar langs en dan fietsen we samen door Westfriesland. Geloof me, dan raak je vanzelf gemotiveerd en geïnteresseerd.”

Periodiek schenken gaat een stapje verder. Hoe kwam u daartoe?

‘Ik ben onlangs gepensioneerd. Dan wil je je heroriënteren en je geldzaken ordenen. Ik geef aan uiteenlopende doelen. Periodiek schenken biedt belastingvoordeel. Het is nog nooit zo goedkoop geweest om te schenken! Het landschap gaat mij aan het hart. Met lede ogen zie ik woningen en bedrijventerreinen oprukken. Ik snap het wel, maar het landschap wordt er niet mooier op. Net als die liefdeloze tegeltrend in voortuinen. Wat een armoede. Toch ben ik niet somber. De inspanningen van de overheid en natuurorganisaties, met name van Landschap Noord-Holland, doen mij deugd. Het stemt me hoopvol en optimistisch dat zoveel mensen hart hebben voor de natuur.” 

Periodiek Schenken

Schenken met belastingvoordeel. Het is zo geregeld!

Steeds meer Beschermers zetten hun jaarlijkse of maandelijkse donatie om naar een periodieke schenking. Een slimme keuze! Door uw gift voor een langere periode in een overeenkomst te regelen, komt een groot deel van het gegeven bedrag terug via de Belastingdienst. Ingewikkeld is het niet: via twee eenvoudige formulieren is het zo geregeld.

Lees meer
Grutto's in de onder water gezette weilanden van het Landje van Geijsel
© Dutchphoto

Ilse Miedema

Functie

Hoofd Communicatie & Marketing

De prachtige natuur en het veelzijdige landschap waar Ilse zich voor inzet, geeft haar enorm veel energie en voldoening. Het werk loopt uiteen van strategisch overleg over maatschappelijke vraagstukken tot persoonlijke gesprekken met natuurliefhebbers die Landschap Noord-Holland een warm hart toe dragen. 

Neem contact op
Ilse Miedema / Cees de Jonge
© Cees de Jonge
cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?