Noord-Hollands Natuurfonds

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte te geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig.
50.000 m2 100.000 m2
0 m2 150.000 m2
110.923 m2

Méér natuur dichtbij. Samen maken we het mogelijk

Je kent het gevoel vast wel. Vanuit het niets verschijnt in de buurt wéér een nieuw bedrijventerrein. Of er komt nóg een weg of opslagcentrum bij. We verliezen veel te veel van onze groene omgeving. Met grote gevolgen voor de natuur én onze gezondheid. Dat mag niet zo doorgaan. Daarom nemen we het heft in eigen hand. Samen met alle inwoners van Noord-Holland willen we onze lokale natuur in vijf jaar tijd met 1 miljoen m2 uitbreiden. Door grond aan te kopen en daar natuur van te maken. Dankzij het Noord-Hollands Natuurfonds zijn er al meerdere natuurgebieden veiliggesteld. En ook jij kunt bijdragen! Hoeveel meter maak jij mogelijk? 

Ja, ik help mee en koop eenmalig:

Keuze m2
Aantal m²

Je ontvangt een persoonlijk certificaat met het aantal m2 dat je hebt veiliggesteld voor de toekomst.

Mijn gegevens
Met onderstaande gegevens kunnen we de betaling verwerken en een persoonlijk certificaat naar je toesturen. Liever anoniem doneren? Kies dan voor het gemak van een Tikkie
Relatietype
Adres
Naam op certificaat
Als bewijs van de donatie ontvang je een persoonlijk certificaat met het aantal m2 dat je hebt veilig gesteld.

Om uitvoering te kunnen geven aan de donatie, verwerken we jouw gegevens in onze administratie, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wij gebruiken de gegevens om je het certificaat toe te sturen en je op de hoogte te houden over het verdere verloop van de campagne '1.000.000 m2 natuur' en het Noord-Hollands Natuurfonds. Meer informatie over ons beleid t.a.v. persoonsgegevens vind je in de privacyverklaring.

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving

Woningen

Steden rukken op ten koste van groen

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. De overheid staat voor de uitdaging om elk jaar 75.000 nieuwe woningen op te leveren. In Noord-Holland is de krapte het grootst in en rond Amsterdam. Maar ook in het landelijk gebied zijn er ambitieuze plannen voor uitbreiding. Waar de oplossing niet binnen de stad gevonden kan worden, wordt al snel gekeken naar het buitengebied. Hier liggen de laatste gronden natuur. Stukje van stukje wordt er van afgesnoept, terwijl de steden uitdijen en steeds dichter naar elkaar toe groeien. Het is tijd om die groene omgeving veilig te stellen, voordat het te laat is.

Bedrijven

Verdozing door opkomst XXL distributie- en datacentra

Wie over de A7 bij Middenmeer rijdt, ziet de nieuwste trend in het Nederlandse landschap voorbijflitsen: gigantische distributie- en datacentra. Overal schieten ze uit de grond. In deze kolossale dozen worden enorme hoeveelheden data en online bestellingen verwerkt, zoals dat gaat in onze nieuwe economie. Voor omwonenden en passanten zijn ze echter niet te missen. Deze massieve blokken domineren de omgeving. Dankzij het gunstige vestigingsklimaat lijkt de deur open te staan voor verdere uitbreiding vanuit het buitenland. Door samen grond te kopen en in te richten als natuur, behouden we op die plekken waar dat lukt ons vrije uitzicht.

Windmolens

Natuur en windmolenparken gaan niet samen

Niemand wil een windmolen in de achtertuin. Hoe goed windenergie ook is voor het klimaat, de impact van windmolens op omwonenden is enorm. Toch is het opwekken van duurzame energie nodig, ook in Noord-Holland. Er komen op korte termijn én op grote schaal windmolens bij, verspreid over de hele provincie. Samen met alle natuurorganisaties hebben we daarom een duidelijk signaal afgegeven; natuurgebieden zijn niet geschikt voor het plaatsen van windmolens. Net als cultuurhistorisch bijzondere landschappen en belangrijke trekvogelroutes. Waar natuur is, krijgen wat ons betreft de parken geen voet aan de grond.

Landbouw

Biodiversiteit platteland op dieptepunt beland

Een groot deel van Noord-Holland bestaat uit agrarisch gebied, waar boeren hun land bewerken om de wereldbevolking te voorzien van groente, fruit, zuivel, aardappelen en bloembollen. Dat is goed voor onze economie, maar met natuur heeft de intensieve landbouw van vandaag nog weinig te maken. Weilanden zijn monotoon en stil geworden. De grond is verdroogd en uitgeput. Hier hebben insecten en vogels niets meer te zoeken. Maar gelukkig er zijn ook boeren die het anders doen. Waarmee we samen eerlijke producten kunnen maken, in natuurgebieden waar er alle ruimte is voor planten en dieren.

Snelwegen

Met elke nieuwe weg raakt natuur verder versnipperd

Je zal maar een pad, otter of ree zijn. Je gaat op zoek naar voedsel of een partner en stuit onderweg op een obstakel van asfalt. Auto's razen in grote snelheid voorbij, maar jouw oerdriften zijn niet te weerstaan. Elk jaar komen zo duizenden dieren aan hun einde. Het wegennetwerk in Noord-Holland wordt steeds fijnmaziger, waardoor dieren afgesneden raken van hun trekroutes en leefgebieden. Met elk stukje nieuwe infrastructuur dat wordt aangelegd (zoals de voorgenomen verbindingsweg A8/A9), verandert het landschap voor altijd, raakt de natuur verder in de knel en krijgen omwonenden last van geluidshinder en fijnstof.

Industrie

Gezondheid onder druk door overlast industrie 

De impact van industrie op onze schaarse natuur is niet goed. Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn. Maar ook de gezondheid van Noord-Hollanders zelf staat op het spel. Vreemde stoffen dalen neer in woonwijken, penetrante geuren vullen de lucht en geluiden houden mensen nachtenlang wakker. Met name luchtverontreiniging is zorgelijk en verhoogt het risico op allerlei (long)ziektes. Verspreid over de provincie is er een grote mate van bedrijvigheid; van staalindustrie in de IJmond en cacaofabrieken in Zaandam tot chemie en energie bij Amsterdam. Hier is de rust en schone lucht van natuur vaak ver te zoeken.

Zonneparken

Groeiend aantal zonneparken tast landschap aan

Mooi is het niet. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Grote velden met zonnepanelen tasten het aangezicht van onze groene omgeving ingrijpend aan. Het geeft het vriendelijke Noord-Hollandse landschap een technisch, industrieel uiterlijk. Maar het opwekken van duurzame energie is nodig, ook in Noord-Holland. En de eerste locaties zijn al gerealiseerd. Voor de natuur is zo'n veld met zonnepanelen geen pretje. Het wegvallen van licht op de bodem is van invloed op het leven en de voedselvoorziening van allerlei dieren. Ook drijvend op het water kunnen zonneweides schade aanrichten.

Deze natuur hebben we al veilig kunnen stellen dankzij natuurliefhebbers

Al meer dan 6.500 natuurliefhebbers hebben een stukje natuur veilig gesteld voor de toekomst. Dankzij hun gift in het Noord-Hollands Natuurfonds hebben we sinds de start van de actie in 2020 al drie stukken grond kunnen kopen! Ook in andere delen van de provincie liggen er kansen voor natuur. Met een goed gevuld fonds kunnen we snel toeslaan wanneer het nodig is.

Bekijk aankopen

'Je ziet direct resultaat. Dat motiveert om mee te doen'

Rosa van der Klaauw, Ruud Sprenger en Alie Kraaij uit 't Zand kochten vorig jaar alle drie een paar m2 natuur. Tot hun grote vreugde ligt de eerste aankoop op slechts een steenworp afstand van hun dorp. 

Lees meer
Donateurs bij aankoop nieuwe gronden 't Zand
© Dutchphoto