Grutto bescherming in de praktijk

Boswachter Roelf Hovinga
© Marleen Addema

Een rondje langs de velden

Vraag aan drie boswachters wat grutto’s nodig hebben en ze geven allen hetzelfde antwoord. Hoe je dat vervolgens in een regio voor elkaar krijgt, is een heel ander verhaal. Weidevogelbescherming is een kwestie van maatwerk. Elke regio heeft een eigen dynamiek. En elk afzonderlijk terrein heeft unieke eigenschappen en uitdagingen. Van de stugge, vette klei in Westfriesland tot het zompige veen bij Amsterdam. Journalist Annemarie Bergfeld maakte een rondje langs de velden.

Geef de grutto een thuis om groot te worden

Westfriesland

In Westfriesland zijn veel reservaten flink vernat. Als bijen op de honing, zo kwamen de grutto’s op de drassige graslanden af. Nu is het de hoogste tijd voor nieuwe stappen, vindt boswachter Roelf Hovinga.

Lees verhaal
Waterberging Twisk
© Siebe Swart

Laag-Holland

Een van de vele maatregelen die boswachter Chris Rost in de Eilandspolder nam, was het creëren van openheid. Minder bomen en riet betekende al gauw: veel meer vogels. Maar met één maatregel ben je er niet.

Lees verhaal
Eilandspolder
© Siebe Swart

Amstelland

Rechtstreeks uit Afrika landen duizenden grutto’s elk voorjaar midden in de Randstad. Het is puzzelen voor boswachter Marion Scherphuis om de beste omstandigheden voor de vogels te creëren.

Lees verhaal
Rondehoep
© Siebe Swart

Geef de grutto een thuis om groot te worden

De grutto dreigt uit Nederland te verdwijnen. Te weinig jonge vogels worden groot. In onze weidevogelreservaten zetten boswachters alles op alles om de grutto te helpen. Met elke maatregel die we nemen, groeien de kansen voor de kleine kuikens in het veld. En daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Ja, ik help de grutto

Weidevogelfonds

Zonder donaties van natuurliefhebbers is extra bescherming van de grutto in onze reservaten niet mogelijk. Help je mee?
grutto kuiken tussen gras
© Marcel van Kammen / Nature in Stock
Cadeau certificaat

Een stuk natuur voor een ander

Zoek je een origineel cadeau dat óók nog eens goed is voor de wereld? Voor € 7,50 per m2 geef je een stuk Noord-Hollandse natuur aan een ander. Dichtbij huis, om voor altijd van te genieten.

 

Naar boven