Grutto bescherming in de praktijk

Een rondje langs de velden
Vraag aan drie boswachters wat grutto’s nodig hebben en ze geven allen hetzelfde antwoord. Hoe je dat vervolgens in een regio voor elkaar krijgt, is een heel ander verhaal. Weidevogelbescherming is een kwestie van maatwerk. Elke regio heeft een eigen dynamiek. En elk afzonderlijk terrein heeft unieke eigenschappen en uitdagingen. Van de stugge, vette klei in Westfriesland tot het zompige veen bij Amsterdam. Journalist Annemarie Bergfeld maakte een rondje langs de velden.
Westfriesland
In Westfriesland zijn veel reservaten flink vernat. Als bijen op de honing, zo kwamen de grutto’s op de drassige graslanden af. Nu is het de hoogste tijd voor nieuwe stappen, vindt boswachter Roelf Hovinga.

Laag-Holland
Een van de vele maatregelen die boswachter Chris Rost in de Eilandspolder nam, was het creëren van openheid. Minder bomen en riet betekende al gauw: veel meer vogels. Maar met één maatregel ben je er niet.

Amstelland
Rechtstreeks uit Afrika landen duizenden grutto’s elk voorjaar midden in de Randstad. Het is puzzelen voor boswachter Marion Scherphuis om de beste omstandigheden voor de vogels te creëren.
