Ecologische aanpak eikenprocessierups

Eikgenprocessierups
© Luc Hoogestein

Als groenbeheerder heeft u hier vast mee te maken: de eikenprocessierups. Deze exoot steekt in Noord-Holland de laatste tijd behoorlijk de kop op. De grote vraag is altijd hoe ga je deze rupsen te lijf? Bij ons kunt u terecht voor advies over een ecologische methode om de rups te weren. Want met een aantal simpele, ecologische, maatregelen is verschijnen van de processierups prima te voorkomen en is de rups zelfs te bestrijden. 

De eikenprocessierups

Achter elkaar aan - in processie - kruipen de rupsen in grote groepen langs eikenbomen. Wie in contact komt met de brandharen van de rups is nog niet jarig. Jeuk is nog het mildste effect. Sommige mensen zijn allergisch voor de stoffen in de brandharen en raken kortademig, worden duizelig of krijgen zelfs koorts. Tientallen jaren geleden kwam de eikenprocessierups in Nederland niet voor. Inmiddels is sprake van een plaag, ook in delen van Noord-Holland. De bestrijding gebeurt over het algemeen met preventief spuiten of door nesten weg te halen. Maar het kan ook anders.

Ecologische bestrijding processierups

Deze maatregelen zijn niet heel kostbaar en makkelijk te realiseren. In een natuurlijke omgeving zijn ecologische vijanden van de processierups volop aanwezig. U moet denken aan planten die bijvoorbeeld roofvliegen en -wantsen, gaasvliegen en sluipvliegen en -wespen lokken. Een deel van deze insecten heeft de eikenprocessierups op het menu staan. Een ander deel dient als voedsel voor mezen, mussen en grootoorvleermuizen die processierupsen en de vlinders eten. Voor deze soorten is het belangrijk om nestgelegenheid in de buurt te realiseren.

 

Eikgen processierups
© Luc Hoogestein
Eikenprocessie rupsen op de stam van een eikenboom

Aanpak beheerplan voor minder processierupsen en ecologische bestrijding 

Als u contact opneemt met onze expert, dan komt hij bij u langs voor een gesprek en om te kijken naar uw gebied en om te inventariseren waar de risico's liggen. Het kan ook zijn dat de processierups zich al in uw gebied heeft gevestigd. Onze expert bekijkt de mogelijkheden voor (preventieve) maatregelen en gaat aan de slag met een plan van aanpak. U moet denken aan:

  • een advies over geschikte beplanting,
  • het plaatsen van nestkasten voor mussen, mezen en vleermuizen,
  • een advies over het groenbeheer op een dusdanige manier dat de eikenprocessierups zich hier niet welkom voelt, 
  • een planning,
  • een offerte. 

Na opdrachtverstrekking kan de Groenploeg uw opdracht ook uitvoeren. 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
vissenbossen

Onderwaterriffen voor meér biodiversiteit

We willen 600 meter vissenbos aanleggen in het Amstelmeer. Dat is goed voor vissen én andere dieren. Met jouw hulp maken we een prachtig onderwaterparadijs.