Vaartocht naar lepelaars

Fogol Excursie Den Oever
© Fogol

Een heerlijke middag vogels kijken op de Noord-Hollandse Waddenzee

Op zaterdag 20 april a.s. organiseren we samen met Fogol een bijzondere vaartocht. Met een zeilschip varen we vanuit Den Oever naar een kolonie lepelaars én we bezoeken het Balgzand. Hier valt het schip deels droog en kijken we naar de vele wadvogels. Tijdens de vaartocht houdt Camilla Dreef een boeiende presentatie over lepelaars en er zijn gidsen aan boord die wijzen op de vele soorten die er te zien zijn: eenden, meeuwen, visdieven, grote sterns en meerdere steltlopers zoals scholekster, kluut, bontbekplevier, rosse grutto en tureluur. Natuurlijk kijken we ook uit naar zeehonden. We vertrekken om 14.00 uur en komen omstreeks 19.00 uur weer terug in de haven. Een heerlijke middag op de Waddenzee!  

  • Verzamelen in de haven van Den Oever. We gaan aan boord van de Schuttevaer. Het schip vertrekt om 14.00 uur. De haven is goed bereikbaar via openbaar vervoer en er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid in de directe omgeving.
  • Bezoek lepelaars. Zodra we de haven achter ons hebben gelaten, komt de 'banaan' al in zicht. Op deze strekdam broedt een grote groep lepelaars. Het is nog vroeg in het seizoen. Hierdoor is de vegetatie laag en kunnen we de lepelaars goed zien.
  • Vogels kijken op Balgzand. We hijsen de zeilen en zetten koers richting het Balgzand. Het wordt laagwater en we varen 'met de kop op de plaat', waarbij het voorste deel van het schip droog komt te liggen. We kijken naar de vele vogels, die op de voedselrijke wadplaten afkomen. 
  • Presentatie Camilla Dreef. Tijdens de excursie geeft Camilla Dreef, biologe, lepelaar onderzoeker én ambassadeur bij Vogelbescherming, een boeiende presentatie over lepelaars.
  • Terugweg. Als we weer los zijn gekomen zetten we koers richting de haven van Den Oever. Op de terugweg is er soep met brood aan boord. Voordat we Den Oever binnen varen, passeren we nog de kolonie lepelaars. 

De excursie op 20 april is inmiddels vol. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij voor de vaartocht op eerste paasdag (21 april), dus wees er snel bij. Deelname kost € 51,50 per persoon.  Aanmelden is mogelijk via de website van Fogol. 

Aanmelden 

Fogol Excursie Den Oever
© Fogol
Vanaf de boot hebben we een goed uitzicht over de strekdam en broedende lepelaars.
Magazine 1 2019

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Noordduinen, stinsenplanten en weidevogels. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute door de Noordduinen en de Zandpolder bij Groote Keeten.

Naar boven