Routes

Beleef de Lente 2019 - Lepelaar in avondlucht
© Edwin Giesbers

Zelf de lepelaars zien, wandelend of op de fiets

De webcambeelden zijn prachtig, maar het wordt pas echt indrukwekkend als je oog-in-oog staat met de lepelaars. De kolonie in Haarlem is een van de allerbeste plekken in Nederland om deze prachtige witte vogels te zien. Vanaf het fietspad heb je een mooi uitzicht over het moerasbos en de vele nesten. Je ziet lepelaars overvliegen en op het nest hun jongen verzorgen. Soms op enkele meters afstand! Ga je er naar toe met de auto, parkeer dan bij De Zoete Inval.

Download een van de twee prachtige routes

Ben je van plan om de kolonie te bezoeken? Download dan onze wandel- of  fietsroute. Hiermee zie je niet alleen de lepelaars, maar kun je ook de mooie natuur in de omgeving verkennen. Je passeert weilanden, molens, forten en dijkjes en komt onderweg allerlei vogels tegen. Onze boswachter heeft de mooiste plekken voor je uitgezocht. De startpunten van de routes zijn goed bereikbaar via openbaar vervoer (NS Station Haarlem Spaarnwoude) en de auto (parkeren bij De Zoete Inval). 

  • Wandelroute (10 of 14 km). De route begint bij de bijzondere kolonie lepelaars. Vervolgens loop je door een eeuwenoud veenweidelandschap met sloten en plassen waar de lepelaars graag voedsel zoeken. Geniet verder van de molens en de Stompetoren, het schilderachtige kerkje op een oude strandwal. Overigens is de route niet gemarkeerd. De route bevat daarom een kaartje en aanwijzingen.
     
  • Fietsroute (23 km). De fietsroute volgt een aantal knooppunten uit het fietsnetwerk en loopt door het weidse veenweiden van Spaarnwoude. Onderweg passeer je cultuurhistorische monumenten en prachtige natuurgebieden (o.a. Batterij en Spaarnwouderveen). 

Ja, Stuur mij een route per e-mail

Routetype
Ik ga akkoord met actievoorwaarden. Landschap Noord-Holland mag mij informeren over de activiteiten van de organisatie.

Actievoorwaarden

We sturen je de route (pdf) per e-mail toe. Verder ontvang je onze maandelijkse nieuwsbrief met de leukste uitjes en mooiste routes in de Noord-Hollandse natuur. Mocht je geen prijs stellen op de nieuwsbrief, dan kun je makkelijk en snel uitschrijven via de afmeldlink, onderaan in elk bericht. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met anderen. Meer informatie over ons beleid t.a.v. persoonsgegevens vind je in de privacyverklaring

Magazine nr. 2

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het zomernummer lees je alles over lepelaars, libellen en de wolf. Met fietsroute (23 km) door de veenweiden bij Spaarnwoude.

Naar boven