Beleef de lente 2019 - Lepelaar in vlucht

Beleef de lente

Genieten van lepelaars in Haarlem

Op een van de drukste plekken in de omgeving van Haarlem kun je oog in oog komen te staan met lepelaars. Tussen eind maart en eind juli is het volop broedseizoen in een bijzondere vogelkolonie: de allereerste plek in Nederland waar lepelaars in bomen broeden. Al 15 jaar is dit moerasbos een hotspot voor vogelliefhebbers. Via de webcam kun je de laatste ontwikkelingen op het nest live volgen. Of trek je wandelschoenen aan. We hebben een route voor je klaar staan, een handige digitale gids, een vaartocht over de Waddenzee. Alles om er een heerlijke lente van te maken. Geniet ervan!

Download route    Bekijk webcams    

Help de lepelaar groot te worden in Noord-Holland

Onze boswachters en vrijwilligers werken hard om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kleine lepelaars groot worden. Daar is veel tijd en geld voor nodig. Help je mee met een donatie? Er ligt een prachtig welkomstpakket voor je klaar!

Word donateur
Beleef de lente 2019 - Lepelaar op nest
© Edwin Giesbers

Wandelen en fietsen langs kolonie in Haarlem

De webcambeelden zijn prachtig, maar het wordt pas echt indrukwekkend als je oog-in-oog staat met de lepelaars. We hebben een mooie wandel- en fietsroute voor je klaar staan, langs de natuur in de buurt van de kolonie.

Download route
Beleef de Lente 2019 - Lepelaar in avondlucht
© Edwin Giesbers

Leer de lepelaar kennen met digitale gids

Wil je meer weten over de lepelaar? Met onze handige digitale gids leer je alles over zijn gedrag en word je in no-time een lepelaarexpert. En we verklappen de vijf beste plekken in Noord-Holland waar je lepelaars kunt spotten.

Vraag gids aan
Beleef de Lente 2019 - Parende lepelaars
© Edwin Giesbers

Win een lepelaars-arrangement op Texel

Met deze prijs wordt vogels kijken wel heel erg leuk. Doe mee en maak kans op een heerlijk arrangement op Texel. Met twee overnachtingen, een privé-excursie met ervaren gids en een gratis verrekijker. Voor 4 personen!

Meld je aan
Prins Hendrik vanuit lucht
© Hotel Prins Hendrik

Vaartocht naar kolonie lepelaars

Op 20 en 21 april a.s. organiseren we samen met Fogol een bijzondere vaarexcursie. Met het zeilschip 'Schuttevaer' varen we naar de kolonie lepelaars bij Den Oever én bezoeken we het Balgzand, waar we foeragerende vogels op de drooggevallen wadplaten bekijken. Een heerlijke middag op de Waddenzee. Ga je mee? Op 20 april is de excursie vol, maar op 21 april zijn er nog plaatsen beschikbaar.

Lees meer

Lepelaars op de 'banaan' bij Den Oever

Net buiten de haven van Den Oever ligt de 'Banaan': een strekdam midden in de Waddenzee. Vanaf de boot kun je de broedende lepelaars goed bekijken.
Fogol Excursie Den Oever
© Fogol

Wat wij doen voor lepelaars

Goede zorg voor natuurgebieden helpt lepelaar op weg

Noord-Holland is een favoriete stek voor grote groepen lepelaars. Elk jaar komen ze weer terug in onze provincie om zich voort te planten, te foerageren en te rusten. Door onze goede zorg voor 96 natuurgebieden vinden ze hier voldoende ruimte en voedsel. Van de uitgestrekte, wilde  oernatuur van de Waddenzee tot dat ene populaire moerasbosje langs de drukke snelweg in Haarlem.

Lees meer
Lepelaars voor de vogelfotohut / Hans Peeters
© Hans Peeters
Magazine nr. 2

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het zomernummer lees je alles over lepelaars, libellen en de wolf. Met fietsroute (23 km) door de veenweiden bij Spaarnwoude.

Naar boven