Onderzoekcentrum B-WARE doneert € 5.000,- aan onderzoek voor de veenmosorchis

< terug naar overzicht
16 mei 2013

Ter ere van het 10 jarig bestaan van de organisatie, heeft B-Ware een prijsvraag uitgeschreven, waarbij natuurprojecten kans maakten op € 5.000,- aan onderzoek uren. En de gelukkige winnaar is; de veenmosorchis!

Het voorstel van Landschap Noord-Holland sloot perfect aan bij het werkveld van B-Ware en lijkt volgens de organisatie het hoogste rendement te bieden. Goed nieuws dus!

Wat gaan we onderzoeken?

Met de bijdrage van B-Ware kunnen we aan de slag om chemische metingen te doen op verschillende groeiplaatsen van de veenmosorchis. Dat doen we in de veenweidegebieden van Noord-Holland, maar ook in andere delen van het land. In het oosten bijvoorbeeld, waar de veenmosorchis in grotere populaties voorkomt. Door de uitkomsten met elkaar te vergelijken, ontdekken we misschien bepaalde biogeochemische variabelen die de aan- of afwezigheid van de veenmosorchis kunnen verklaren. Dat klinkt heel technisch, maar dit inzicht is van groot belang voor het voortbestaan van de veenmosorchis in Noord-Holland.

Over B-Ware

B-Ware is een onderzoekscentrum in Nijmegen dat gespecialiseerd is in de biogeochemische en ecologische processen die bepalend zijn voor de kwaliteit van natuur- en waterbeheer. Met de nieuwste technische snufjes wordt in samenwerking met de Radboud Universiteit wetenschappelijk onderzoek gedaan in het veld (o.a. hoogvenen, laagvenen, vennen en beekdalen) en in laboratoria.

Meer over de veenmosorchis >