April - bloeiende hyacinten in Wildrijk

Wildrijk kalender
© Michael Hutchinson NIS

Overweldigende kleuren in een bijzonder bos

Door: Monica Wesseling

Geel, paars, wit en zachtgroen; geuren, kleuren en strelende warmte. Statige lanen en indrukwekkende herdenkingsbomen. Het Wildrijk in april; dè locatie om van stinzenplanten te genieten. De stinzenflora is oogverblindend in dit oude bos. Vooral de wilde hyacinten stelen de show en kleuren het bos prachtig paars en zachtgroen. Al mogen de witte knikkende vogelmelk, de gele en witte wilde narcissen, gele voorjaarszonnebloemen en lichtgroene varens er ook zijn.

Imposante bomen

En dan de bomen; hoog en imposant. Wildrijk dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw. De bomen werden aangeplant om het stuiven van de duinen te voorkomen. Later kocht een rijke Amsterdamse zijdehandelaar het en liet lanen aanleggen en een landhuis bouwen. De Zijperpolder was sowieso geliefd bij de rijken. Meerderen kochten er buitenplaatsen. Het huis op Wildrijk is inmiddels gesloopt. Voor ons is dit natuurgebied extra bijzonder; het was in 1941 onze allereerste aankoop.

Schoon duinwater tegen verdroging

Om verdroging van het bos te voorkomen wordt met een zogeheten tonmolen schoon duinwater (mét visjes en amfibieën) in het bos gepompt. Ook is in dit bos volop vliegend dierenleven te vinden. Spechten, zangvogels en roofvogels als havik, sperwer en buizerd nestelen in de bomen, zeven soorten vleermuizen slapen in de oude, overgroeide bunkers en boomholten, hommels zoeken zweefvliegend naar nectar en stuifmeel op de stinzenplanten. 

Bijzondere herdenkingsplek

Voor ouders van een overleden kind is middenin het bos een mooie herdenkingsplek gemaakt. Door een boom te planten, krijgt een overleden zoon of dochter een plekje in dit bos, een plek om te herinneren. En zo ontstond ruimte voor aanplant van jonge nieuwe (herdenkings)bomen zoals: eik, linde, es, beuk, berk en de els. De zone in het bos wordt gemarkeerd met drie grote keien.

Wilde hyacint

Wonderlijk genoeg behoort de wilde hyacint tot de aspergefamilie. Het bolgewas komt vooral in de binnenduinrand en het rivierengebied voor. De hyacint plant zich voort met zaden en door bijbolletjes te vormen. Omdat de zaden niet ver van de plant vallen, gaat die verspreiding niet snel of ver. De wilde hyacint bloeit overweldigend in april en mei.

 

Tip van de boswachter

Tim Zutt: statige lanen en indrukwekkende herdenkingsbomen. Je vindt het hier allemaal in Het Wildrijk; dé locatie om in april van stinzenplanten te genieten.

Tip: Kom hier lekker wandelen, boek een excursie met een natuurgids of bezoek in het voorjaar de open dag.

Boek een excursie
Tim Zutt
© Dutchphoto
cover Magazine2 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Ree

Tips om erop uit te gaan in de vakantie?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand wandel- en fietsroutes, excursies in de buurt, het laatste natuurnieuws en meer.