Wandel rond kasteeltje Marquette en spot grutto’s

Routes
Kasteel Marquette
© C.Laarhuis
Routes

Wandelroute rond het antieke kasteel Marquette

De wandeling voert je in een rondje om kasteel Marquette. Hier ligt een heel bijzonder weidevogelgebied van PWN en Landschap Noord-Holland, dat De Kampen heet. Deze kleurrijke graslanden maken onderdeel uit van landgoed Marquette. Er groeien dotterbloemen, koekoeksbloemen, rietorchis en grote ratelaar.

Onderweg: weidse graslanden met weidevogels en nieuwe waterberging

De graslanden zijn mooi te overzien vanaf het wandelpad langs de bosrand. Daarnaast zijn de Graslanden van Marquette een belangrijk bolwerk voor soorten als grutto en tureluur. In het grasland achter het kasteel komen twee duinbeken samen en deze creëren daar een ideaal biotoop voor deze vogels. Het waterpeil wordt heel precies geregeld en afgestemd op het broedseizoen. De Noordermaatweg, is een prachtige weidevogel- boulevard met op de achtergrond het kasteelbos. Aan de westzijde van de graslanden, tegen de bebouwde kom van Heemskerk aan, is een waterbergingsgebied ingericht. Bij grote wateroverlast, wordt dit gebiedje onder water gezet. Ondertussen vormen de lage plas-dras plekken een uitstekend biotoop voor foeragerende weidevogels en diverse plantensoorten.

Wandelpad Marquette

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
Magazine nr. 2

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het zomernummer lees je alles over lepelaars, libellen en de wolf. Met fietsroute (23 km) door de veenweiden bij Spaarnwoude.

Naar boven