Rondje Amstelmeer

Routes
Grauwe ganzen en kieviten / Johan Stuart
© Johan Stuart
Routes

Wandelen over hoge dijk langs moeraseilandjes

Een rondje Amstelmeer in de kop van Noord-Holland is méér dan de moeite waard. Het gebied is ideaal om uit te waaien, te genieten van de rust en van de prachtige vergezichten. Maar ook voor vogel- en natuurliefhebbers is het Amstelmeer een unieke stek. 

Kijkpunten en wandeling

Het Amstelmeer is ontstaan door de aanleg van de Amsteldiepdijk. De aanleg in 1924 van deze 2,5 kilometer lange dijk tussen Noord-Holland en het vroegere eiland Wieringen was de eerste stap tot de afsluiting van de Zuiderzee. Het meer bevat nu zoet water, maar aan de noordkant sijpelt er nog een beetje zoutwater onder de Amsteldiepdijk door. Dit zorgt plaatselijk voor bijzondere brakwater vegetaties. Vanaf Lutjestrand loop je, met het meer aan je rechterzijde, naar De Haukes, Ulkesluis en Van Ewijcksluis.

Let op

Het is op de Amsteldiepdijk niet toegestaan om op de dijk of aan de zeekant van de dijk te lopen. Hier ligt Balgzand, een strikt rustgebied voor vogels. Bij het vogelkijkpunt op de dijk is het goed te overzien.

Futen / Joke Huijser-Spekken
© Joke Huijser-Spekken

Praktische informatie

Download route (pdf)
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven