Genieten van weidse polders in Westfriesland

Routes
't Laeg
© Koos Leek
Routes

Ontdek de rijke geschiedenis van de Westfriese polders

Deze wandeling loopt door het landelijke Westfriesland. Vanaf de 11e eeuw was deze regio drie eeuwen een onafhankelijke regio totdat men in het begin van de 13e eeuw onderdeel werd van het Graafschap Holland. Het gesproken dialect heeft overeenkomsten met de Friese taal. Zo is de Noord-Hollandse stolpboerderij in Friesland terug te vinden als stelpboerderij. De route loopt door polders, droogmakerijen en natuurontwikkelingsgebieden. Het landschap is daardoor enorm contrasterend.

Boerennatuur vol met vogels

In West-Friesland is nog veel mooie boerennatuur te vinden. Het beheer van zulke natuurterreinen vraagt om een subtiel samenspel tussen boswachters, boeren en waterschappen. Maar dan heb je ook wat: landjes waar weidevogels nog veilig hun jongen groot kunnen brengen. En waterbergingen, die kunnen wedijveren met de beste vogelreservaten. 

Kluut

Praktische informatie

Download route

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
Magazine nummer 4 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Wadden, mezen in de tuin en vondsten op het strand. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute (14 km) rondom het Amstelmeer.

Naar boven