Ga erop uit in Botgat en Noordduinen; land van de tapuit

Routes
Noordduinen / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk
Routes

Wandeltocht door de duinen en over strand met uitkijktoren en tapuiten

Je start bij het Botgat en kunt kiezen voor een route van 2 of 8 kilometer. Tot 2005 was Botgat militair terrein, een schietbaan met veel beton. Landschap Noord-Holland heeft het terrein overgenomen van Defensie en heeft de betonnen sporen zoveel mogelijk uitgewist. In het grootschalige project zijn ook andere werkzaamheden opgenomen. Zo is er een uitkijktoren bij Falga gemaakt, bloemrijk duingraslanden gecreëerd, duinvalleien geplagd en de woekerende rimpelroos bestreden. Er ontstond meer grijs duin, een zeldzaam duintype dat op Europese schaal zeer bijzonder is.

Onderweg: Spot de zeldzame tapuit vanuit de uitkijktoren

Het gaat niet goed met de tapuit. Door het duinlandschap extra aantrekkelijk te maken willen de provincie Noord-Holland, de gemeenten Den Helder en Schagen en Landschap Noord-Holland het broedsucces van de tapuit bevorderen. In dit deel van de Noordduinen broeden inmiddels de meeste tapuiten van heel Nederland. Van 40 broedparen nu naar een stabiele populatie van 100 broedparen in 2022 (in heel Nederland 250 paren). Rond het Botgat vinden ze genoeg konijnenholen om in te broeden. Probeer ze te spotten vanuit de uitkijktoren, neergezet door Landschap Noord-Holland, bedacht door scholieren.

Noordduinen / Menno Schaefer

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
Magazine nr. 2

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het zomernummer lees je alles over lepelaars, libellen en de wolf. Met fietsroute (23 km) door de veenweiden bij Spaarnwoude.

Naar boven