Fiets door uniek weidevogelgebied Rondehoep

Routes
De Ronde Hoep
© Dutchphoto
Routes

Fietsroute bij Amsterdam door uniek weidegebied met veel vogelsoorten

Fiets door de Rondehoep en zie onderweg grutto’s, kieviten, tureluurs, slobeenden, wilde eenden en graspiepers.  Het is het grootste onbebouwde oppervlak van West-Nederland. De weidsheid, de rust en het gunstige waterpeil maken de Rondehoep tot prima weidevogelgebied. In samenwerking met de boeren beheren we het centrale deel van het grasland zo gunstig mogelijk voor grutto’s en kieviten. En met succes. Het is aan te raden deze route buiten de drukke weekends te doen.

De Rondehoep; een uniek en sappig natuurgebied

De vorm van de Rondehoep is fascinerend; stiekem niet rond, maar meer een ei, begrensd door oude veenrivieren, Bullewijk, Waver en Amstel. De slootjes vertonen een merkwaardig patroon. Toen de middeleeuwers dit veengebied gingen ontwateren, begonnen ze slootjes te graven vanaf de rivieroevers om zo het water af te kunnen voeren. Uiteindelijk kwamen ze met hun gegraaf elkaar in het midden tegen. Met als resultaat een vreemd sterpatroon. Dat ontwateren had wel tot gevolg dat het land inklonk en op den duur lager kwam te liggen dan de rivieren. Het water moest toen via weteringen met molens opgepompt worden naar de rivieren. Het zal duidelijk zijn dat de Rondehoep altijd een sappig weidegebied is gebleven, ideaal dus voor weidevogels.

Rondehoep (Ouderkerk ad Amstel / Lex van Groningen

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven