Fiets door uniek weidevogelgebied Ronde Hoep

Routes
De Ronde Hoep
© Dutchphoto
Routes

Fietsroute bij Amsterdam door uniek weidegebied met veel vogelsoorten

Fiets door de Ronde Hoep en zie onderweg grutto’s, kieviten, tureluurs, slobeenden, wilde eenden en graspiepers. Het is het grootste onbebouwde oppervlak van West-Nederland. De weidsheid, de rust en het gunstige waterpeil maken de Ronde Hoep tot prima weidevogelgebied. In samenwerking met de boeren beheren we het centrale deel van het grasland zo gunstig mogelijk voor grutto’s en kieviten. En met succes. Het is aan te raden deze route buiten de drukke weekenden te doen.

De Ronde Hoep; een uniek en sappig natuurgebied

De vorm van de Ronde Hoep is fascinerend; stiekem niet rond, maar meer een ei, begrensd door oude veenrivieren, Bullewijk, Waver en Amstel. De slootjes vertonen een merkwaardig patroon. Toen de middeleeuwers dit veengebied gingen ontwateren, begonnen ze slootjes te graven vanaf de rivieroevers om zo het water af te kunnen voeren. Uiteindelijk kwamen ze met hun gegraaf elkaar in het midden tegen. Met als resultaat een vreemd sterpatroon. Dat ontwateren had wel tot gevolg dat het land inklonk en op den duur lager kwam te liggen dan de rivieren. Het water moest toen via weteringen met molens opgepompt worden naar de rivieren. Het zal duidelijk zijn dat de Ronde Hoep altijd een sappig weidegebied is gebleven, ideaal dus voor weidevogels.

Rondehoep (Ouderkerk ad Amstel / Lex van Groningen

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word Beschermer!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook Beschermer en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand. Met jouw bijdrage beschermen we 100 natuurgebieden voor de toekomst. Én kunnen we wandel- en fietspaden goed onderhouden.

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven