Voorjaar in eendenkooi Stokman

Excursies
vangpijp eendenkooi
© Dutchphoto
Excursies

Paradijsje in de Randstad

Kooiker Simone Stokman laat je de eendenkooi zien en heeft het kooikershondje meegenomen. We lopen een korte afstand tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet van ons schrikken. Vanachter het kijkscherm kun je het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken. In de kooiplas zijn stal-eenden die weer andere eenden aantrekken. Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. Behalve eenden zijn er allerlei andere dieren die profiteren van de rust in dit paradijsje in de Randstad. Spotvogel en boomkruiper, en opvallend veel roofvogels, maar ook een hermelijn en vleermuizen hebben hier hun plek gevonden.

Familie Stokman sinds 1757

Deze Eendenkooi is al in 1701 aangelegd op een landtong in het Spieringmeer. De omgeving is heel erg veranderd: de drooglegging van het meer, huizenbouw en de aanlag van de Polderbaan. Het is dan ook bewonderenswaardig dat deze eendenkooi nog steeds bestaat en functioneert!
Sinds 1757 beheert de familie Stokman de eendenkooi bij Vijfhuizen. Inmiddels is de zevende generatie van de familie hier kooiker.

Reserveren

Zin om mee te gaan? Meld je aan bij familie Stokman op 023-5581343 of via e-mailadres anton.simone.stokman@gmail.com

Eendenkooi Stokman Johan Stuart
© Johan Stuart

Praktische informatie

Magazine 1 2019

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Noordduinen, stinsenplanten en weidevogels. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute door de Noordduinen en de Zandpolder bij Groote Keeten.

Naar boven