Vogels kijken op Balgzand

Excursies
Vogelzwerm Balgzand / Leo Hofland
© Leo Hofland
Excursies

Ontdek de spectaculaire vogelrijkdom van de Nederlandse Waddenzee

Balgzand bij Den Helder is een vogelparadijs. Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar je zoveel vogels bij elkaar kunt zien. Hier begint de Waddenzee, het mooiste natuurgebied van ons land, dat helemaal doorloopt tot Denemarken. Balgzand is een rustgebied en afgesloten voor publiek.  Eén keer per maand organiseren we een vogelexcursie en kan een groep van 25 personen een kijkje nemen in dit prachtige gebied. Een unieke kans. Voor ervaren vogelaars, maar ook voor natuurliefhebbers die benieuwd zijn naar de spectaculaire waddennatuur, verscholen achter de hoge dijk.

Fietsen of wandelen naar kijkscherm bij Kooyhoekschor

We verzamelen bij Natuurinformatiecentrum 't Kuitje waar een (gratis) kop koffie of thee voor je klaar staat. In het centrum is ook een toilet aanwezig. Vergeet niet om binnen een kijkje te nemen in het aquarium, waar je het zeeleven van dichtbij kunt bewonderen (april t/m september). We beginnen met een korte introductie over het gebied en daarna gaan we op stap. Afhankelijk van het weer kiezen we om te gaan wandelen (5 km) of fietsen (beschikbaar op locatie). Onderweg stoppen we bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van het Kooyhoekschor. Het is hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.

Elk seizoen weer andere vogels, van lepelaar tot pijlstaart

Elk seizoen is er weer iets anders te beleven. Maar één ding is zeker; vogels zijn er altijd! In de winter en het voorjaar zit het vol met kanoeten, rosse grutto's, zilverplevieren, smienten, rotganzen en pijlstaarten. Bergeenden en scholeksters zijn het hele jaar te bewonderen. Net als de vele roofvogels. Een buizerd bijvoorbeeld, of er scheert een slechtvlak voorbij. Deze jager plukt met indrukwekkende snelheden vogels uit de lucht. In het najaar bereiken de aantallen vogels op Balgzand hun hoogtepunt, tot wel 200.000 vogels op één dag. De groepen lepelaars, wulpen en kluten laten een onvergetelijke indruk achter. Ook bij doorgewinterde vogelaars.

Tips van de boswachter

  • Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Wij zorgen voor een telescoop. 

  • Mocht je nog tijd over hebben, bezoek dan ook het vogelkijkscherm bij Balgzandpolder. Je passeert het kijkpunt onderweg naar het Natuurinformatiecentrum.

  • Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Excursie Balgzand
© Dutchphoto

Praktische informatie

Magazine nummer 4 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Wadden, mezen in de tuin en vondsten op het strand. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute (14 km) rondom het Amstelmeer.

Naar boven