Start de vakantie met een herfstwandeling door het Wildrijk

Excursies
Bundelmycena, Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Excursies

Het Wildrijk is bekend vanwege de vele duizenden boshyacinten die in het voorjaar voor een paarsblauw tapijt zorgen. In het najaar zijn juist de paddenstoelen dominant. Talrijke vogels vinden hier hun rust en ook vleermuizen kunnen er goed toeven. Zij hebben hun winterverblijf in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en in speciaal voor hen opgemaakte kasten aan de bomen. De vijver is misschien wel het meest romantische plekje van het Wildrijk, daar loopt de route ook langs.

Paddenstoelen 

In de herfst, als het nog niet heel koud is maar wel al vochtig door de regen, zie je de paddenstoelen plotseling uit de grond schieten. Ze hebben vaak de mooiste en fantasierijkste namen, zoals vliegenzwammen, elfenbankjes en zwavelkopjes. Je vindt ze alleen of in fraaie heksenkringen, groeiend op oude bomen en tussen de vegetatie. Spannend aan paddenstoelen is ook dat de een eetbaar is en de andere heel erg giftig. Laat ze dus maar gewoon staan.

Gidsen langs het pad vertellen meer

Langs de route staan verschillende gidsen die korte verhaaltjes vertellen. Ze wijzen je op bijzondere paddenstoelen, planten en dieren waar je zomaar aan voorbij zou lopen en vertellen iets over de ontstaansgeschiedenis van dit bos. Voor het kleine grut is een leuke kabouterroute uitgezet. Maar ook voor oudere kinderen is het Wildrijk een hele leuke plek om kennis te maken met de natuur. Elke 15 minuten start een groepje met een wandeling van ongeveer een uur.

Tips van de boswachter

  • Als je van fotograferen houdt, neem je fototoestel dan mee! 

  • Er is eenrichtingsverkeer in het bos. 

  • Wildrijk is goed bereikbaar met de fiets of de auto.

  • Reserveren is in verband met corona verplicht. Het is helaas NIET mogelijk om ter plekke aan te sluiten. 

  • Lees hier meer over de maatregelen die bij ons gelden rondom het coronavirus. De groepsgrootte per 15 min is niet groter dan 10 personen. Een coronatoegangsbewijs is niet nodig.

Paddenstoelendag Kabouterpad

Praktische informatie

Cover M3 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven