Roofvogels kijken op Balgzand

Excursies
Vogelzwerm Balgzand / Leo Hofland
© Leo Hofland
Excursies

Paniek op Balgzand!

Een opvallende roofvogel op Balgzand is de slechtvalk. Die zit vaak op een paal te wachten op het goede moment om toe te slaan. Je ziet dan grote zwermen vogels verschrikt opvliegen, paniek op Balgzand!
Ook soorten als torenvalk en buizerd zien we meestal tijdens de excursie. De gids besteedt natuurlijk ook aandacht aan andere vogels waarvan er nu duizenden aanwezig zijn.
Er is een telescoop beschikbaar, zodat je de bijzonderheden van dichtbij kunt zien.

Fietsen of wandelen?

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor waar de meeste vogels zitten. Wij kunnen tot 25 fietsen uitlenen. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg stoppen we bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van het Kooyhoekschor. Het is hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.

Tips van de boswachter

  • Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

  • Heb je een verrekijker, neem die dan mee. Wij zorgen voor een telescoop. 

  • Mocht je nog tijd over hebben, bezoek dan ook het vogelkijkscherm bij Balgzandpolder. Je passeert het kijkpunt onderweg naar het Natuurinformatiecentrum.

  • Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Slechtvalk

Praktische informatie

cover november

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over winter in het bos van Woestduin, wintergasten en bijzondere waarnemingen in onze gebieden. Met fietsroute (46 km) Zuid-Kennemerland. 

Naar boven