Landschapsexcursies op de fiets vanaf Fort K’IJK

Excursies
Fort bij Krommeniedijk vanuit de lucht / Menno Schaefer
© Menno Schaefer
Excursies

Lees het landschap op een heel nieuwe manier

Fietsexcursie met gids - Eigen fiets meenemen

Het landschap rond de Crommenije heeft een heel bijzondere geschiedenis. Tot in de vroege middeleeuwen lag hier een uitgestrekt moeras hoog boven zeeniveau met diverse veenriviertjes. Vanaf het jaar 1000 na Christus werd het moeras bewoonbaar gemaakt door er vele sloten in te graven. Het gevolg was dat de veenbodem door inklinken en oxidatie begon te dalen, de rivieren steeds breder werden en tot grote meren uitbreidden. Zo ontstonden de Wijkermeer en het Uitgeestermeer. Deze twee meren werden met elkaar verbonden door een waterloop die de naam Crommenije kreeg. Omdat het gebied tot onder zeeniveau zakte kon het buitenwater via de Zuiderzee, het IJ en het Wijkermeer binnendringen. Het werd belangrijk om dijken aan te leggen. Al in de 12e eeuw werd de St. Aagtendijk rond Beverwijk aangelegd en deze werd in de 13e eeuw verlengd tot Uitgeest en Akersloot. Hierdoor ontstonden de veenpolders Uitgeesterbroek- en Woudpolder. Deze natte strook land bleek ook geschikt te maken voor de Stelling van Amsterdam, die hier eind 19e eeuw werd aangelegd.  Vele polders konden onder water worden gezet om de toegang tot Amsterdam voor de vijand te blokkeren.
Je kunt het niet voorstellen, maar De Crommenije en deze Middeleeuwse dijken werden belangrijke transportaders voor zowel land als waterverkeer. Nu vormt het de vogelrijke groen/blauwe buffer tussen Zaanstad en ‘Staalstad’ en zijn het nu vooral de recreatieve fietsers die je hier tegen komt.
We starten met de interessante audiotour door het fort.

Landschapsexcursie per fiets - noordelijke lus

Verken vandaag dit bijzondere landschap op de fiets onder leiding van een gids van Stichting Oer-IJ. Fietsend langs de oevers van de Cromme IJe en de Woudpolder kom je alles te weten over dit middeleeuwse landschap.

Fietsen langs de Stelling van Amsterdam / Dutchphoto
© Dutchphoto

Praktische informatie

Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven