Huis Leyduin van binnen - cultuurhistorische rondleiding

Excursies
Huis Leyduin
© Dutchphoto
Excursies

Zomerverblijf van rijke families

Het hele jaar door kan je heerlijk wandelen op deze fraaie buitenplaats. Maar tijdens deze rondleiding gaan we ook huis Leyduin van binnen bekijken. Je hoort meer over de familie Dorhout Mees die het huis heeft laten bouwen. En over huisknecht Johan Vittali. Leuke verhalen en anekdotes over de voormalige rijke bewoners door de eeuwen heen, die hier ‘s zomers verbleven en zo de stinkende stad ontvluchtten.

Een grapje

Natuurlijk gaan we ook naar buiten en wandelen we via het voormalige Juffershuis (nu Gasterij Leyduin) langs de Leybeek die over de buitenplaats kronkelt, naar het fraaie uitzichtpunt de Belvedère.
De Belvedère is een folly, een grapje dat de vroegere bewoners ons hebben nagelaten. We hebben veel restauratieprojecten uitgevoerd op de buitenplaats. Zo is de gerestaureerde Belvedère nu ook weer toegankelijk.

De buitenplaats in het voorjaar

We gaan verder via de ooftkelder en de historische moestuin, die nog volop in gebruik is door Stichting Moestuin Leyduin. Tot slot wandelen we naar het Koetshuis, waar eerst paarden en later auto’s stonden. Het is nu het kantoor van onze boswachters.

Het is heerlijk wandelen op deze prachtige buitenplaats, met de oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige plantengroei en reeën.
En vooral in het voorjaar!

Zaal Leyduin
© Dutchphoto

Praktische informatie

Magazine 1 2019

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Noordduinen, stinsenplanten en weidevogels. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute door de Noordduinen en de Zandpolder bij Groote Keeten.

Naar boven