GEANNULEERD Zwerftocht langs zee, duinen en bloeiende polder

Excursies
Mariëndal in bloei / Koos Leek
© Koos Leek
Excursies

Afwisselend landschap

We beginnen de wandeling in het bosgedeelte van Mariëndal en komen vervolgens in de bloeiende polder. In deze tijd van het jaar bloeit hier verrassend veel, zoals orchissen en de grote gele ratelaar. Bij goed weer kan je hier ook veel vlinders zien.

Via Duinoord verlaten we dit gebied en dalen af de Donkere Duinen in. Hier zijn nog enkele loopgraven overgebleven en een watervang uit de tijd dat hier nog drinkwater werd gewonnen.
Tot slot voert de wandeling via het duin naar het strand en de zee om vervolgens weer terug te wandelen naar het startpunt.

Moerasgebied op voormalige bollengrond

Mariëndal was een strak en vlak bollenland, maar nu is het weer geworden zoals het landschap van Noord-Holland er uitzag in de tijd dat het zeewater er vrij spel had. Een prachtig, moerasachtig gebied met lage duintoppen, waterpartijen en de aanwezigheid van veel weidevogels.
Twee gidsen begeleiden de tocht en vertellen je alles over de geschiedenis van deze 'oude natuur'.

Tips van de boswachter

  • Heb je een verrekijker? Neem deze dan mee! 
  • Trek laarzen aan
  • Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.
Wandelen / Thijs Tuurenhout
© Thijs Tuurenhout

Praktische informatie

Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven