GEANNULEERD Zijn de eerste wintergasten al op Balgzand?

Excursies
Kanoet
© Gerard Bos
Excursies

Trekvogels op Balgzand

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom ‘steltlopers’ genoemd. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Velen blijven zelfs de hele winter. Ze vinden er een overvloed aan voedsel wanneer het laag water is. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. 

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie ga je samen met een gids toch een bezoek brengen. 

Fietsen of wandelen?

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor waar de meeste vogels zitten. Wij kunnen fietsen uitlenen. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg stoppen we bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van het Kooyhoekschor. Het is hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek. Er is een telescoop beschikbaar. 

Tips van de boswachter

  • Heb je een verrekijker, neem die dan mee 

  • Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder 

  • Reserveren is in verband met corona verplicht. Het is helaas NIET mogelijk om ter plekke aan te sluiten 

  • Lees hier meer over de maatregelen die bij ons gelden rondom het coronavirus 

Excursie Balgzand
© Dutchphoto

Praktische informatie

Cover M3 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven