GEANNULEERD Landschapsexcursies vanaf Fort K’IJK

Excursies
Fort bij Krommeniedijk / Lia Vriend
© Lia Vriend
Excursies

Lees het landschap op een heel nieuwe manier

Wandelexcursie met gids

Het landschap rond de Crommenije heeft een heel bijzondere geschiedenis. Tot in de vroege middeleeuwen lag hier een uitgestrekt moeras hoog boven zeeniveau met diverse veenriviertjes. Vanaf het jaar 1000 na Christus werd het moeras bewoonbaar gemaakt door er vele sloten in te graven. Het gevolg was dat de veenbodem door inklinken en oxidatie begon te dalen, de rivieren steeds breder werden en tot grote meren uitbreidden. Zo ontstonden de Wijkermeer en het Uitgeestermeer. Deze twee meren werden met elkaar verbonden door een waterloop die de naam Crommenije kreeg. Omdat het gebied tot onder zeeniveau zakte kon het buitenwater via de Zuiderzee, het IJ en het Wijkermeer binnendringen. Het werd belangrijk om dijken aan te leggen. Al in de 12e eeuw werd de St. Aagtendijk rond Beverwijk aangelegd en deze werd in de 13e eeuw verlengd tot Uitgeest en Akersloot. Hierdoor ontstonden de veenpolders Uitgeesterbroek- en Woudpolder. Deze natte strook land bleek ook geschikt te maken voor de Stelling van Amsterdam, die hier eind 19e eeuw werd aangelegd.  Vele polders konden onder water worden gezet om de toegang tot Amsterdam voor de vijand te blokkeren.
Je kunt het niet voorstellen, maar De Crommenije en deze Middeleeuwse dijken werden belangrijke transportaders voor zowel land als waterverkeer. Nu vormt het de vogelrijke groen/blauwe buffer tussen Zaanstad en ‘Staalstad’ en zijn het nu vooral de recreatieve fietsers die je hier tegen komt.
Deze excursie begint met de bijzondere audiotour door Fort bij Krommeniedijk. Vervolgens loopt de wandeling richting Busch en Dam.

Er zijn ook landschapsexcursies per fiets

Samen met gidsen van Stichting Oer-IJ verzorgen we dit jaar een heel programma met excursies in het interessante middeleeuwse landschap rond Fort bij Krommeniedijk. Dit is een wandeling, maar er zijn ook interessante fietstochten vanaf het fort naar het noorden (Krommeniedijk, Woudpolder en Lagendijk) op 8 maart, 14 juni en 13 september. Op 13 april en 12 juli is er een zelfde soort fietstocht maar dan richting Beverwijk en Wijkermeer.

Start van het spannende wandelpad langs de Crommenije / Lia Vriend
© Lia Vriend

Praktische informatie

Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven