Eerste trekvogels op de schorren?

Excursies
Kanoet / Gerard Bos
© Gerard Bos
Excursies

Kruispunt van vogeltrekwegen

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang.  

Ontdek de spectaculaire vogelrijkdom van de Nederlandse Waddenzee

Balgzand bij Den Helder is een vogelparadijs. Er zijn maar weinig andere plekken in Noord-Holland waar je zoveel vogels bij elkaar kunt zien. Hier begint de Waddenzee, het mooiste natuurgebied van ons land, dat helemaal doorloopt tot Denemarken. Balgzand is een rustgebied en afgesloten voor publiek.  Eén keer per maand organiseren we een vogelexcursie en kan een kleine groep van 10 personen een kijkje nemen in dit prachtige gebied. Een unieke kans, voor ervaren vogelaars, maar ook voor natuurliefhebbers die benieuwd zijn naar de spectaculaire waddennatuur, verscholen achter de hoge dijk.

Fietsen of wandelen?

In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor waar de meeste vogels zitten. Wij kunnen 10 fietsen uitlenen. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg stoppen we bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van het Kooyhoekschor. Het is hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.

Tips van de boswachter

  • Heb je een verrekijker, neem die dan mee.  

  • Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van 12 jaar en ouder.

  • Reserveren is in verband met corona verplicht. Het is helaas NIET mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

  • Voor aanvang van de excursie wordt een vragenlijst met de deelnemers doorgenomen en we houden ons aan de richtlijnen van het RIVM.

Excursie Balgzand
© Dutchphoto

Praktische informatie

Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven