Vogelkijkdag Fort K'IJK

Evenementen
Vogelkijkdagen Fort K'IJK / Ilse Miedema
© Ilse Miedema
Evenementen

Duizenden vogels op onderwater gezette weilanden rond fort

Landschap Noord-Holland zet op half februari de sluizen open. De weilanden rondom Fort K’IJK (officieel Fort bij Krommeniedijk) komen dan langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels. Op het hoogtepunt van de voorjaartrek zijn er twee Vogelkijkdagen. Dus kom een zondag kijken. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar wat u niet mag missen!

Boswachter Chris: “Binnenkort komen de eerste grutto’s aan in Nederland. Na een lange vlucht vanuit Spanje heeft onze nationale vogel een grote behoefte om zijn buikje rond te eten. Door langzaam water op het land te zetten, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar en voelen zij zich ook meteen veilig met hun pootjes in het water. Niet alleen de grutto profiteert hier van maar ook de andere steltlopers en eenden. In totaal wel 50 verschillende soorten. Zij verzamelen zich met vele honderden, soms wel duizenden rond Fort K’IJK. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan bij dit tafeltje dekje.“

Programma Vogelkijkdagen

Vogelbeschermingswacht “Zaanstreek” is op zondag 1 maart aanwezig met telescopen waarmee je de verschillende vogels goed kan bekijken. Op zondag 8 maart vertellen de boswachters van Landschap Noord-Holland je alles over de vogels die je ziet. De leden van de Jeugdvogelclub Zuid-Kennemerland zijn ook aanwezig om verschillende soorten vogels waar te nemen. Tip van de boswachter: neem je eigen verrekijker mee! Om 13.00 uur start er een super interessante fietstocht onder leiding van een gids van St. Oer-IJ. Hiervoor is inschrijven noodzakelijk. Meer informatie.

Beleef Fort K’IJK

Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! Het gerestaureerde fort is ook een beschermd en begeleid wonen locatie van De Heeren van Zorg. Zij heten u hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Kinderen vermaken zich met kleurplaten. Bezoek daarna met de audiotour het belevingscentrum over ‘Natuur & Landschap’. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen u in de audiotour mee in deze beleving. Meer informatie.

Toegang

De toegang tot het fort inclusief audio tour bedraagt € 3, Beschermers betalen €2 en kinderen tot 12 jaar gratis. Consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. Reserveren niet nodig.

Grutto's / Roely Bos
© Roely Bos

Praktische informatie

Weidevogelfonds

Help de Noord-Hollandse weidevogels groot te worden

Het gaat niet goed met de weidevogels in Noord-Holland. Wil je iets extra’s doen voor grutto’s, kieviten en tureluurs? Geef dan aan het weidevogelfonds. Vanuit het fonds financieren we maatregelen om het broedsucces te verbeteren. We beschermen weidevogels tegen roofdieren en zorgen voor voldoende voedsel. En dat werkt!

Doe een gift
Jonge grutto - Weidevogelfonds
© Otto Plantema, Buiten-beeld / Jonge grutto
cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven