Spectaculaire vogelkijkdag bij Fort bij Krommeniedijk

Evenementen
Luchtfoto / Studio Harm Botman
© Studio Harm Botman
Evenementen

Duizenden grutto's, kieviten en vele andere vogels

Landschap Noord-Holland zet op 15 februari de sluizen open. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen dan langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels. Op het hoogtepunt van de voorjaartrek, op 10 maart, is er een vogelkijkdag. Dus kom die zondag kijken tussen 10 en 16 uur. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar dat je niet mag missen! Vogelaars van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en onze boswachters maken samen met jou een indrukwekkende lijst met waargenomen vogelsoorten.

Beleef Fort K’IJK met audiotour of rondleiding

Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! Het gerestaureerde fort is ook woon-trainingscentrum (voor jongvolwassenen met autisme) van De Heeren van Zorg. Zij heten je hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Tijdens dit weekend kan je ook een modelwoning zien, inmiddels zijn 21 units bewoond. Bezoek daarna met de audiotour het nieuwe belevingscentrum over ‘Natuur & Landschap’. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen je mee op ontdekking langs de lichtlijn. Wist je dat de Stelling van Amsterdam eerst de mens beschermde en daarna het landschap? Ook is er om 11 uur, 12 uur, 14 en 15 uur een rondleiding, verzorgt door de fortwachter.

Kinderen welkom

Ook aan de kinderen is gedacht. Een paar keer wordt het spel Soldaat van de Stelling gespeeld. Het is een soort mega ganzenbord die de kinderen als levende pionnen spelen.

Toegang en bereikbaarheid

De toegang tot het fortterrein en het belevingscentrum bedraagt € 3, Beschermers betalen €2 en kinderen tot 12 jaar gratis. Consumpties betaal je apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. Je vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege beperkte parkeerruimte, vragen wij je op de fiets te komen! Wanneer het parkeerterrein vol is kan je bij Lagendijk 33 parkeren, ongeveer 20 minuten wandelen door de natuur naar het Fort.

Meer informatie over de inundatie

Vogels kijken Fort bij Krommeniedijk / LNH

Praktische informatie

Magazine nr. 2

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het zomernummer lees je alles over lepelaars, libellen en de wolf. Met fietsroute (23 km) door de veenweiden bij Spaarnwoude.

Naar boven