Do 12 juli: Wandelen langs de Stelling van Den Helder

202120718 - Op bestelling

Vandaag kunt u met de gids van Landschap Noord-Holland een wandeling maken langs de stelling van Den Helder. De stelling werd sinds de Tachtigjarige oorlog als verdedigingslinie gebruikt tegen aanvallen vanuit zee. Maar bij de landing van de Britse-Russische troepenmacht bij de Grote Keeten in 1799 werd Den Helder zonder slag of stoot ingenomen omdat de stad vanaf de landzijde niet was beschermd. In 1811 bezocht keizer Napoleon Bonaparte zelf Den Helder en besloot toen de stad het ‘Gibraltar van het Noorden’ te maken. Er werden forten gebouwd die door een verdedigingslinie van aarden wallen en fortgrachten met elkaar werden verbonden.

Wat kunt u zien?  
Over deze stelling loopt nu een wandelpad, de Napoleonroute, die we voor een deel gaan volgen. De wallen en forten zijn inmiddels begroeid geraakt en vormen nu een waar vogelparadijs en de bunkers langs de route worden niet langer bewoond door soldaten, maar door vleermuizen. Een wandeling dus waar historie en natuur elkaar raken!

Koolmees, foto Will Doorn-Meijne

Tip van de boswachter: De wandeling bevat wat hoogteverschillen; een paar stevige schoenen is dus aan te raden. Vanwege de lengte en de duur van de wandeling is deze wat minder geschikt voor jonge kinderen.
Tijd: 09.30-12.00 uur
Startpunt: Parkeerterrein sporthal, Sportlaan 58, 1782 ND Den Helder.
Kosten: € 7,- en € 3,- voor kinderen tot 12 jaar. Beschermers € 4,- en € 2,- voor hun kinderen tot 12 jaar.
Vooraf aanmelden is wenselijk, ter plekke aanmelden en betalen is beperkt mogelijk.

Reserveren

Helaas is deze activiteit al verstreken, en is het niet meer mogelijk om te reserveren.