Lange Bretten

De Lange Bretten is een natuurstrook naast het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Het gebied van 140 hectare is voor het overgrote deel vrij toegankelijk. 

Groene wildernis

Tussen de flats, haventerreinen en fabrieken floreert nu een frisse, groene wildernis vol bijzondere vogels en planten. Door de afwisseling in hoogte, grondsoort en vochtigheid is er veel variatie in De Lange Bretten; ook wel de laatste stadswildernis van Amsterdam genoemd. Er leven roerdompen, blauwborsten en bruine kiekendieven. Sinds maart 2009 sjokken er ruige, harige Schotse hooglanders en Hollandse landgeiten rond.

Struinnatuur

U kunt er naar hartenlust fietsen en wandelen. Een deel is struinnatuur! Waar vind je dat nog? Ook vanuit de trein is het goed te overzien. Je kunt hier picknicken tussen het groen of een eindje skaten. Er zijn uitkijkheuvels en er worden diverse natuurexcursies aangeboden. Het gebied wordt ecologisch beheerd door de Groenploeg van Landschap Noord-Holland. 

NS-wandeling van Halfweg naar Sloterdijk

Vanaf 1 april 2016 loopt er een NS-wandeling door de Lange Bretten. De routebeschrijving is hieronder te downloaden.

  Ligging: ten noorden van de Haarlemmertrekvaart en ten zuiden van het Westelijk Havengebied. Het gebied is via diverse ingangen te bereiken: in het westen aan het einde van de weg Tijnmuiden. In het midden via de parkeerplaats aan de Australiëhavenweg en in het oosten is een wandel en fietsingang aan de Seineweg.
   Parkeren: Australiëhavenweg.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
   Excursies: Zie activiteiten. Voor het startpunt van de excursies zie de kaart hieronder.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied brede en verharde (wandel)paden te vinden die geschikt zijn voor rolstoelen. Er zijn daarentegen wel hekken en fietssluizen aanwezig die de doorgang met een rolstoel kunnen belemmeren.
  Honden: Aan de lijn toegestaan.

Foto Lida van den Heuvel