Fort bij Krommeniedijk

Fort bij Krommeniedijk is één van een 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort en de omliggende weilanden zijn vanaf de Lagendijk goed te overzien. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk zijn rijk aan weidevogels. Via deze website kunt u het fort van binnen bekijken.

Inundatie, nu voor de vogels

Bijna elk jaar zetten onze boswachters een flink deel van het land rondom het fort onderwater. Speciaal voor vogels op doortrek en voor weidevogels die juist in Noord-Holland arriveren om te broeden. Zo kunnen ze extra snel aansterken. In 2017 starten we rond 15 februari langzaam met het opzetten van het water en 15 maart zijn de weilanden weer droog. Vanaf de Lagendijk zijn de natte weilanden met een verrekijker of telescoop goed te overzien en op 11 en 12 maart is Fort bij Krommeniedijk open. Klik hier voor meer informatie.

Straks permanent opengesteld

Landschap Noord-Holland ontwikkelt in dit fort een bezoekerscentrum en een deel zal in gebruik worden genomen door een woontrainingscentrum voor autistische jongvolwassenen. Dit gebeurt samen met Stadsherstel Amsterdam en enkel andere partijen. Hier leest u meer over dit project.

Voor algemene informatie: Stelling van Amsterdam

Panorama foto's Fort Krommeniedijk

 

  Ligging: Lagendijk 22, Uitgeest.
  Parkeren: Lagendijk, Uitgeest.
  Het fort is alleen toegankelijk tijdens de open dagen.
  Openbaar vervoer: NS-station Krommenie; buurtbus  naar Krommeniedijk; uitstappen bij Krommeniedijk halte Woudpolderweg. Deze bus rijdt niet op zondag. Lopend vanaf NS-station Krommenie is het ca. 5 km.
   Excursies: zie activiteiten.
  Mindervaliden: Naar het fort toe is er een breed en verhard pad die geschikt is voor rolstoelen. Rondom het fort loopt echter geen verhard pad.
  Honden: Niet toegestaan.