Steeds biodiverser bij Vogelhospitaal Haarlem

Vogelhospitaal Haarlem Bloemenweide

Vrijwilligers creëren groene Oase vol leven

Vrijwilligers van het vogelhospitaal in Haarlem laten zien dat ze zich niet alleen inzetten voor de vele vogels die zij jaarlijks opvangen, maar ook nog veel meer doen! Beetje bij beetje hebben zij in hun tuin een ware groene oase vol leven gecreëerd.

Steeds groener

Mensen die vaker bij het vogelhospitaal geweest zijn, zal het opvallen dat het steeds groener wordt op het terrein. Voorheen was het er kaal en versteend. Nu wordt je direct langs het pad ontvangen door groene borders met inheemse beplanting. Waar sommige planten de hoogte inklimmen via de, speciaal daarvoor neergezette, houten ladders, vormen anderen daaronder een mooie onderlaag vol bloemen. Dat ziet er niet alleen veel vrolijker uit, maar het is ook een belangrijke plek voor onder andere spinnen en insecten.

Vogelhospitaal Haarlem Vogelbosje
Vogelbosje

Vogels kunnen aansterken

De vogels die bij het hospitaal binnenkomen worden met veel kunde en aandacht verzorgd. Als zij groot en sterk genoeg zijn en voor zichzelf kunnen zorgen, worden ze weer vrijgelaten in de natuur, maar ze worden niet zomaar in het weiland neergezet om uit te vliegen. Op het terrein van de stichting is door vrijwilligers een tuin aangelegd die hier heel geschikt voor is.

Kruiden- en bloemrijke bodem, hele jaar voedsel

Een deel van deze tuin bestaat uit een vogelbosje met veel verschillende lagen begroeiing. Er is een kruiden- en bloemrijke bodem met daarboven struiken en bomen. Deze plek is perfect voor de vogels om rustig geïntroduceerd te worden in hun nieuwe leven. Door de verscheidenheid aan planten is er het hele jaar voedsel te vinden, vogels kunnen dus rustig een tijdje in de tuin blijven voordat ze er echt op uit gaan, de wijde wereld in. Naast het bosje staat een zwaluwtoren en ligt er een ringslanghoop. Hopelijk worden deze in de toekomst in gebruik genomen, de omstandigheden zijn er in ieder geval goed voor!

Vogelhospitaal Haarlem aanleg natuurlijke oever
Aanleg natuurlijke oever

Natuurlijke oever aangelegd

Vlakbij het bosje is ook een bloemrijk grasland en, heel recent, een natuurlijke oever ingericht. Het bloemrijke grasland zit vol met insecten en de plasdras-zone wordt hopelijk een fijn gebied voor waterminnende dieren. De vrijwilligers van het vogelhospitaal onderhouden alles zo, dat er vele verschillende soorten planten, insecten en vogels een plek hebben.

Er zoemt en fladdert nu van alles

Van een stenen tuin naar een groene oase: In de tuin van het vogelhospitaal vliegen niet alleen de vogels rond, maar zoemt, kruipt en fladdert er nu van alles. Doordat de vrijwilligers steeds bezig zijn om nieuwe onderdelen aan de tuin toe te voegen, schiet daar de biodiversiteit omhoog. Al die kleinere ingrepen bij elkaar, kunnen zo een groot verschil maken. Niet alleen voor de vogels, maar voor veel meer soortgroepen, dankzij het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.

Koen Willemsen

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis en enthousiasme met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse. 

Neem contact op
Koen Willemsen / Cees de Jonge_
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.