Verhalen vol passie: Natuur, je beste Buur

Vrijwilligersgroep Natuur je beste Buur

Natuur, je beste Buur

Groene vrijwilligers werken met veel passie aan hun terreinen. In elke nieuwsbrief vertellen we één ‘groen verhaal vol passie’. 

Waardevolle natuur in de stad

Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat Els de Vos en haar toenmalige buurvrouw het niet eens waren met de gang van zaken in hun buurt. Om daar echt iets van te mogen zeggen, moesten ze met een eigen plan komen. Zij deelden folders uit in de wijk, organiseerden een bijeenkomst in het buurthuis en zetten met de hulp van Landschap Noord-Holland een beheergroep op: Natuur, je beste buur. Deze groep wilde ervoor gaan zorgen dat de randen van sportparken Voorland en Middenmeer in Amsterdam natuurvriendelijk onderhouden werden. Dat was in 2005. Wie inmiddels een rondje loopt langs deze sportparken zal zien dat er hard gewerkt is en dat er, naast het sportieve, ook een hoop natuurlijks te beleven valt!

Van hark tot waadpak

Els is niet lang na de oprichting van de groep de coördinator geworden en is dat nog altijd met veel enthousiasme. De vrijwilligersgroep heeft een vaste kern van zo’n 25 mensen, van wie sommigen al betrokken zijn vanaf de oprichting van de groep. Vrijwilligers komen graag vanuit alle hoeken van de stad om te helpen met het vele beheer dat gedaan wordt. Zo worden er gemaaide stukken afgeharkt, bloemrijke mengsels ingezaaid, wilgen geknot, afval geraapt, uittreedplaatsen voor kleine zoogdieren gemaakt en de poel geschoond. “De kracht van onze groep is, dat mensen uit alle lagen van de samenleving hier samenwerken met hetzelfde doel,” vertelt Els trots, “Door het diverse werk is er altijd wel een klus voor iedereen. Liefde en interesse voor natuur als gemeenschappelijke deler zorgt op die manier echt voor verbinding.”

Meer dan alleen beheer

Het werk van Natuur, je beste buur draait niet alleen om beheerwerkzaamheden, ook monitoring vindt voortdurend plaats. Voor vogels zijn meer dan 100 nestkasten opgehangen die gemonitord worden. Verder zijn vrijwilligers druk bezig met de ijsvogelwand en worden de vleermuizen, nachtvlinders en dagvlinders in het gebied gevolgd. Die laatste groep, de vlinders, krijgt volop aandacht. In 2013 heeft de vrijwilligersgroep in samenwerking met de Vlinderstichting een Vlinderidylle aangelegd die sindsdien met veel zorg onderhouden en gemonitord wordt. Els organiseert cursussen. Experts komen dan uitleg geven over uiteenlopende onderwerpen zoals planten, wilde bijen of waterleven. Dat is in eerste instantie leuk voor de vrijwilligers van de groep, maar er sluiten ook regelmatig andere belangstellenden aan. Op deze manier kom je er ook achter dat je niet ver van huis hoeft te gaan om de natuur te beleven. Dichtbij huis is van alles te zien!

Een paddenpoel op iedere middenstip

De natuur helpen midden in een drukke stad als Amsterdam klinkt in eerste instantie misschien lastig, maar er zijn rond de sportparken in Amsterdam Oost de laatste jaren mooie resultaten behaald. Er worden leuke soorten waargenomen, zoals verschillende soorten orchideeën, de ringslang en bijzondere insectensoorten. Regelmatig merken ook andere gebruikers van de sportparken op hoe de natuurlijke omgeving enorm vooruit is gegaan. De omgeving van de sportparken is niet meer alleen voor hockeyers en voetballers, maar ook voor natuurliefhebbers. Er zijn steeds meer natuurlijke oevers en inheemse beplanting te vinden. Soms is het wel even een balans vinden tussen de behoeften van alle gebruikers. Een voetballer wil een strak, kort gemaaid grasveld en een natuurliefhebber heeft hele andere wensen. Soms kan het daardoor ook zijn dat bepaalde ideeën niet of niet helemaal zoals gedacht, uitgevoerd kunnen worden. Els grapt: “Het liefste heb ik op iedere middenstip een paddenpoel.”

Gelukkig gaat de samenwerking met het sportparkbeheer goed en dat zorgt ervoor dat alle gebruikers van de sportparken er graag komen. Echt iets om trots op te zijn.

Welkom om mee te doen

Ook zin gekregen om de handen uit de mouwen te steken? Iedereen is van harte welkom om mee te werken met deze betrokken groep en er is genoeg te doen midden tussen de Amsterdamse sportvelden. Kijk voor meer informatie op de website.

Koen Willemsen

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis en enthousiasme met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse. 

Neem contact op
Koen Willemsen / Cees de Jonge_
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.