Wàt een leuke cursussen!

Vlindercursus
Datum
di. 3 augustus 2021

Leerzaam en verfrissend

Juli is dè tijd van het jaar om vlinders te zien en dus was het een perfect moment voor onze vlindercursus. Voor de cursus 'veilig werken met handgereedschap’ is eigenlijk ieder moment geschikt...want het is het hele jaar door belangrijk!

Gereedschappencursus

Als je met vrijwilligerswerk start, begin je bijna altijd met deze cursus. Op 12 juli 2021 was er weer een en de cursisten waren enthousiast. Het doel ervan is om vrijwilligers in de basis te helpen veilig te werken volgens de huidige Arbo voorwaarden en met een juiste lichaamshouding en belasting. Het was deze keer een kleine groep waardoor de deelnemers veel aandacht kregen. We waren te gast bij de vrijwilligersgroep Oeverlanden Blijven! in Amsterdam, een mooie cursuslocatie.

Paul had de aanhanger met alle gereedschappen die aan bod zouden komen al neergezet. In zonnig Amsterdam werd eerst uitleg gegeven over de voorbereiding van de werkdag die nodig is om te voldoen aan de eisen om veilig te werken in het veld. Daar hoort natuurlijk een duidelijke briefing bij over de werkzaamheden en het te gebruiken gereedschap. Na deze toelichting werd er onder meer gewerkt met hooigereedschappen, paalhei, baggerbeugel en heinhaak. Naast goed gereedschap bleek goede kleding ook geen sinecure: de muggen tieren welig in moerasbossen. Een shirt met lange mouwen bleek geen overbodige luxe. Als laatste werd een dunne boom omgezaagd volgens het boekje: met een valkerf, spintsnede en velsnede.

Ook meedoen? In september herhaling!

De deelnemers waren erg enthousiast en vonden dat ze weer veel hadden opgestoken. Ook leren hoe je het veilig en gezond werkt met handgereedschappen? Op donderdag 30 september 2021 is er weer een cursus. Kijk eens bij 'Veilig en gezond werken met handgereedschap'.

En dan nu vlinderen!

De deelnemers hadden al eerder tijdens een online sessie de vlindertheorie gehad. Wat wil een rups? Wat wil een vlinder? Wat zijn belangrijke waardplanten en wanneer bloeien ze? Hoe herken je eigenlijk de soorten dagvlinders? De praktijk van de vlindermonitoring volgde op 23 juli bij de Poelboerderij in Wormer. In het veld werden de cursisten de fijne kneepjes van het monitoren bijgebracht onder begeleiding van Gerdien Bos van de Vlinderstichting. Er zijn drie verschillende manieren besproken om te monitoren met de bijbehorende voor- en nadelen. Ook de MonitoringsApp werd toegepast.

Met de zon kwamen ook de vlinders zelf tevoorschijn, waar onder een kleine vuurvlinder en een kroosvlindertje: een nachtvlinder die zich voor de gelegenheid overdag eens liet zien. Het op naam brengen van een witje was best wel een uitdaging want deze ging nergens even rustig zitten. Ook atalanta en dagpauwoog moesten vliegend op naam gebracht worden en dan in de app ingevoerd worden.

Met een hoofd vol kennis en een app kunnen de cursisten nu hun eigen routes gaan lopen en hopelijk veel kostbare informatie verzamelen!

Wil je je ook verdiepen in deze wondere wereld?

Houd dan het cursusaanbod op de website in de gaten voor deze en heel veel andere cursussen, alle bij ons aangesloten vrijwilligers kunnen zich hiervoor opgeven.

Kleine vuurvlinder / Henk van Bruggen

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en veilig werken.

Neem contact op
Annika Langeveld
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.